Grootste krimp Nederlandse economie sinds 2009 door coronavirus
De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal als gevolg van de coronacrisis met het snelste tempo gekrompen sinds het dieptepunt van de financiële crisis in 2009. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Met name door de gedwongen sluitingen van cafés, restaurants en andere horecagelegenheden in maart werd het bruto binnenlands product (bbp) 1,7 procent kleiner vergeleken met de voorgaande periode. Een plotselinge afname in bestedingen door huishoudens was volgens de hoofdeconoom de hoofdoorzaak voor de krimp.
Einde van vijf jaar economische groei
"In maart kreeg de economie door het virus een frontale botsing", vat hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS de situatie samen. De enige keer dat de economie in een kwartaal harder achteruitging, was in de eerste drie maanden van 2009, toen was er sprake van 3,6 procent krimp, destijds de grootste kwartaalkrimp ooit gemeten door het CBS. Met de krimp komt een einde aan een periode van economische groei die 23 kwartalen op rij duurde. Op jaarbasis kromp de Nederlandse economie met 0,5 procent.
Vooruitzichten niet best
De vooruitzichten voor het lopende kwartaal zien er niet best uit, aldus van Mulligen. "Als we in het eerste kwartaal met maar twee weken van de maatregelen zo hard krimpen, dan wil je niet denken wat er gebeurt met zes weken van de lockdown."
LEES OOK: RIVM: 53 nieuwe doden door coronavirus en 35 nieuwe ziekenhuisopnames