main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 14 mei 2020 — 08:12

Plexiglas voldoet niet aan de brandveiligheidseisen

In de supermarkt, voor de klas, op het vliegveld, in de rechtszaal, bij de kapper… op talloze plekken is inmiddels plexiglas geïnstalleerd om medewerkers te beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Nu blijkt dat de schermen niet helemaal veilig zijn. Ze voldoen namelijk niet helemaal aan de brandveiligheidseisen, ontdekte ondernemer Rinke Koelewijn.

“Als je er een aansteker onder houdt, vat hij binnen een paar seconde vlam. Dan vliegt hij niet in een keer in de fik ofzo, maar hij brandt wel helemaal op zijn gemakje af”, vertelt Koelewijn tegen NH Nieuws.

Geen protocol

De veiligheidsregio’s hebben geen speciaal protocol voor het gebruik van plexiglas. Er zit ook geen keurmerk op de schermen. Winkeliers en ondernemers kunnen zelf om advies vragen bij de brandweer, maar er is veel wat nog niet helemaal duidelijk is.

“Ik vind het zo zielig. Vooral kassières zijn al bang, die moeten de hele tijd contant geld aannemen”, reageert journaliste Barbara Barend in Goedemorgen Nederland. Haar nichtje is kassière. “Nu zit ze weer achter een scherm wat in de fik kan vliegen. Die moeten de hele tijd werken en zijn voortdurend bang om op allerlei manieren corona op te lopen, dus het is wel heel triest”, vindt Barend.

LEES OOK: Albert Heijn en Jumbo schermen kassa’s af met plexiglas

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier