Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Corendon niet van plan geld terug te geven, KLM gaat het wél doen

Peter Visser

Corendon blijft consumenten wiens vlucht is geannuleerd door de coronacrisis compenseren met een voucher. "Als we alles moeten terugbetalen en geen vouchers mogen geven, staan we morgen voor de curator en moeten we ons faillissement aanvragen", zegt CEO van Corendon Steven van der Heijden in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Nederland staat reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen toe om een voucher te geven, ondanks een tik op de vingers van de Europese Commissie. Volgens Brussel, dat deze week over de kwestie een aanbeveling deed, zijn vouchers omstreden. Het Europese passagiersrecht schrijft voor dat een passagier moet kunnen kiezen tussen een omboeking of geld terug. Onder meer Nederland staat tijdelijk de uitgifte van vouchers toe omdat omboeken nagenoeg onmogelijk is en de luchtvaartmaatschappijen nauwelijks inkomsten hebben.

Luchtvaartmaatschappij KLM, dat onlangs staatssteun kreeg van de Nederlandse overheid, maakte vandaag bekend dat klanten wél de mogelijkheid krijgen om hun geld terug te vragen, en reageert daarmee op de richtlijn van de Europese Commissie.

Corendon kan dat niet doen. Van der Heijden. "Daar zijn we momenteel niet toe in staat."

'Kunnen al die reizen niet terugbetalen'

"Wij kunnen niet al die geannuleerde reizen terugbetalen, want dan valt de hele reis- en vluchtvaartwereld om", zegt Van der Heijden. "Dus hebben we het vouchtersysteem bedacht. Dat is onze lifeline." Dat wordt nu gedoogd door de Nederlandse overheid. "Maar het mag formeel niet. Iedere klant die nu naar de rechter stapt, zal uiteindelijk van de rechter gelijk krijgen."

Premier Rutte riep eerder op om solidair te zijn met de reis- en luchtvaartbranche. "We moeten allemaal een beetje solidair zijn met elkaar. Als je het geld echt nodig hebt, is het wat anders. Maar het feit dat je op vakantie kon gaan, betekent blijkbaar dat die ruimte er was."

Van der Heijden blij met houding Rutte

De Europese Commissie dreigde eerst een inbreukprocedure te starten, waarmee lidstaten alsnog worden verplicht Europese regels na te leven. Dat besluit werd ingetrokken. Van der Heijden: "Op basis daarvan zei premier Rutte: 'Er is niks aan de hand, want we krijgen geen straf'. Ik ben heel blij met die houding." Van der Heijden denkt dat Corendon de crisis niet overleeft als de luchtvaartmaatschappij consumenten geld moet teruggeven.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat er nu wel weer op toezien dat consumenten hun geld terug kunnen vragen. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) had eerder te kennen gegeven dat het toezicht hierop tot 30 juni niet hoefde. Daar komt ze nu op terug. Voor KLM was dit een extra reden om de komende tijd weer met geldteruggaranties te gaan werken bij geannuleerde vluchten.

Corendon wil weer reizen organiseren

Corendon hoopt in juni tot september weer reizen te organiseren naar vakantiebestemmingen. De reisorganisatie biedt vanaf 26 juni 'coronavrije' vakanties naar een beperkt aantal bestemmingen. Klanten van Corendon worden vanaf die datum vlak voor hun vlucht getest op het coronavirus, op een testlocatie vlakbij Schiphol. Daarnaast voert de touroperator extra maatregelen in voor de transfer naar de luchthaven, het inchecken, de vlucht en de transfer naar het all-inclusive-hotel om het besmettingsgevaar te minimaliseren.

LEES OOK: 'Corendon steekt hand deels in eigen boezem na verwarring over coronatest'


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau