Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Catherine Keyl pleit voor meer waardering voor de zorg: ‘Er wordt misbruik van ze gemaakt’

Redactie

Vandaag is de Dag van Verpleging, een dag die ieder jaar op 12 mei wordt gehouden. Een moment om extra waardering uit te spreken naar de zorg. Met de actie 'geef om de zorg' wordt opgeroepen om zorgmedewerkers een kaart, tekening of tekst te sturen. "Het is belangrijk dat we ons realiseren dat er nog steeds een bevolkingsgroep is in Nederland die met liefde voor een ander iets doet, zonder daar eigenlijk veel voor terug te vragen", vindt Catherine Keyl, die betrokken is bij de actie.

"Mentaal was het zwaar omdat je meer te maken hebt met heftige dingen ineens, en met verdriet en afscheid", vertelt verpleegkundige Kornelia Sneller in Goedemorgen Nederland op NPO1 over haar werkzaamheden tijdens de coronacrisis. "Het heeft denk ik wel een heel andere kijk gegeven op mijn vak, en dat het een vak is dat je niet met je hoofd en je handen doet, maar ook met name met je hart. En ik hoop dat die waardering heel lang blijft, dat mensen ook zien wat voor bijzonder werk het is. Ik ben er heel trots op."

70.000 kaartjes voor de zorg

In Nederland zijn zo'n 1,2 miljoen mensen werkzaam als zorgmedewerker, en de actie heeft tot nu toe ongeveer 70.000 kaartjes binnen. Dat is niet niks, vindt Keyl ook, maar ze hoopt natuurlijk op meer. Belonen met kaartjes lijkt volgens de tv-presentatrice echter niet voldoende. "Ik vind dat er ook een beetje misbruik gemaakt wordt van die mensen, omdat ze zo open staan om anderen te helpen en niet erg gauw over geld praten. Daardoor zijn ze al die jaren niet beloond voor wat ze gedaan hebben. Ik vind dat dat daar echt naar gekeken moet worden."

Salaris

Nu de zorgmedewerkers al maanden strijden in de frontlinie van de coronacrisis lijkt men bewuster geworden van het harde werk dat zij doen. Er klinken dan ook verschillende geluiden waarin opgeroepen wordt hen daarvoor te belonen. Daar is ook Keyl het mee eens. "Het is nu eenmaal zo dat wij mensen belonen met een goed salaris als we blij met ze zijn, maar dat kan je toch eigenlijk bij de zorg niet zeggen. Dus ik hoop dat er na deze tijd wat verandert, ook in de organisatie", zegt ze.

LEES OOK: ‘Laat zorgmedewerkers niet te snel de reguliere zorg oppakken, ze zijn te moe’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau