Veel verhuurders verhogen ondanks corona gewoon de huur
Bij veel mensen gaat de huur, corona of niet, gewoon omhoog op 1 juli, blijkt uit een rondgang van het FD. Ook deurwaarders gaan weer meer geld eisen. De periode van coulance en redelijkheid lijkt voorbij. "Hier gaat veel discussie over ontstaan", voorspelt FD-journalist Hella Hueck in Goedemorgen Nederland.
Volgens de verhuurders zelf gaat het om een gematigde huurverhoging, maar huurdersorganisatie de Woonbod zegt dat zij ook melding krijgen van forse verhogingen.
'Ook schuldeisers in de problemen'
De branchevereniging van gerechtsdeurwaarders zegt dat zaken die nu stil lagen, bijvoorbeeld van MKB'ers tegen consumenten, weer op gang te komen beginnen te komen. De crisis duurt immers al even voort, en schuldeisers komen ook in de problemen. Eerder maakten het kabinet en verhuurders de afspraak tijdelijk geen huisuitzettingen te doen. Ook regelde het kabinet dat aflopende huurcontracten tijdelijk verlengd kunnen worden.
"Iedereen die verhuurt, of het nu commercieel is aan een winkeltje, of dat je een woningcoöperatie bent of gewoon aan huurders, ik denk dat er wel even een discussie gaat ontstaan of die huren nu wel echt omhoog moeten," zegt Hueck. De financieel journalist vermoedt dat er nog wat politici over dit nieuws gaan twitteren.
Huurverhoging
Huurdersorganisaties drongen er de afgelopen weken op aan om huren voorlopig niet te verhogen, omdat veel huurders door de coronacrisis inkomsten verliezen. In de vrije sector, waar de huren al hoog zijn, zou een verhoging mensen in de problemen kunnen brengen.
Verhogingen
Ruim 20.000 huurders bij Amvest gaan per juli 2,6% meer huur betalen, gelijk aan de inflatie eind 2019. Bij Vesteda, verantwoordelijk voor 27.000 huurwoningen, gaat de huur gemiddeld met 2,5% omhoog. Syntrus Achmea (23.5000 huurwoningen) verhoogt de huur met inflatie plus 1 procentpunt. Afhankelijk van welke inflatie in het contract staat, gaat dat om een verhoging variërend van 2,4% tot 3,6%. (De inflatie was in april 1,4% en eind 2019 2,6%).
Ze volgen daarmee grosso modo het advies van IVBN, de belangenvereniging voor institutionele beleggers. Die had geadviseerd de verhoging vanwege corona te beperken tot inflatie plus 1 procentpunt. Eerder ging de IVBN uit van inflatie plus 2,5 procentpunt.
LEES OOK: KHN: ‘Geef horecaondernemers huurkorting of ga huur kwijtschelden’