Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Ziekenhuisbestuurder: ‘Voor alle zorgmedewerkers worden het spannende weken’

Redactie

Het verruimen van de maatregelen is veel ingewikkelder dan het begin van de crisis, zegt bestuurder van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen Suzanne Kruizinga. "Ik denk dat zorgmedewerkers heel ambivalent naar de persconferentie hebben gekeken", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO1.

"Het moeilijkste deel van de crisis moet nog komen", reageerde voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls in de Volkskrant op de aangekondigde versoepeling. Volgens Bruls zagen we in de eerste weken allemaal de ernst van de situatie in en hebben we ons bijna allemaal aan de maatregelen gehouden, omdat we zagen hoe zeer het uit de hand kon lopen. "Maar nu we langzaam die lockdown uitgaan, wordt dat ingewikkelder", denkt hij.

Tweede piek

Een tweede piek door de versoepelingen is zeker iets waar ziekenhuisbestuurder Kruizinga rekening mee houdt. "Ik herken vooral heel erg de woorden dat dit een heel spannende fase is", reageert ze op de woorden van Bruls. "Dat merken we ook vanuit de ziekenhuizen en überhaupt vanuit alle zorginstellingen. Het nu opschalen, steeds weer meer zorg gaan verlenen, wetende dat corona altijd bij ons zal zijn, wetende dat we te maken hebben met een anderhalvemetersamenleving - dat is enorm ingewikkeld."

Funest

Want hoe doe je dat, die anderhalvemetersamenleving en het weer op gang krijgen van de economie? Welke maatregelen neem je daarvoor? Leg je veel verantwoordelijkheid bij de mensen zelf of gaat er toch veel gehandhaafd worden? Al die keuzes en mogelijkheden maken het een stuk ingewikkelder. Volgens Bruls zou het funest zijn als we over een maand moeten zeggen dat we de boel te vroeg hebben opengegooid. "Daar moeten we voorzichtig mee zijn. We moeten over een maand niet weer in een lockdown gaan, als we net weer een beetje op gang komen."

Gemengde gevoelens

Zorgmedewerkers hebben dus gemengde gevoelens, denkt Kruizinga. "Iedereen voelde dat deze verruiming eraan zat te komen, mensen hoopten er ook wel op", zegt ze. "Maar voor alle mensen die in de zorg werken worden het spannende weken. Er zijn ziekenhuizen in regio's die eigenlijk net pas uit de crisis zijn, die net pas iets meer lucht op een intensive care en de afdelingen hebben gekregen. Die zullen ook wel gaan kijken: he, wat gaat er nu gebeuren?"

Daarbij hebben ziekenhuizen nog steeds te maken met tekorten. "Tekorten aan materiaal, tekorten aan middelen", zegt Kruizinga. Ook is het de vraag of er nu écht voldoende testen komen en of die ook snel zijn.

'Blijf nuchter verstand gebruiken'

Als het straks weer mis gaat, zou dat ook desastreus zijn voor ondernemers. "Een tweede piek zou heel slecht zijn", zegt voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer. Wel benadrukt hij dat angst een slechte raadgever is. "Maar het is wat de heer Bruls zegt, en ook onze minister-president gister: je krijgt meer vrijheid, maar vrijheid komt altijd met verantwoordelijkheid."

Volgens De Boer moeten we met zijn allen ons nuchtere verstand blijven gebruiken: als je je niet goed voelt, ga je niet naar de kapper. "Dat moeten we nu met zijn allen waarmaken. Dat heeft de minister-president voortreffelijk uitgelegd gisteravond."

LEES OOK: ‘Laat zorgmedewerkers niet te snel de reguliere zorg oppakken, ze zijn te moe’

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau