Ov-bedrijven in financieel zwaar weer, mondkapje moet uitkomst bieden: ‘Goede oplossing’
Het openbaar vervoer in Nederland is hard geraakt door de coronacrisis. In Nijmegen en Doetinchem dreigen ov-bedrijven failliet te gaan, meldt De Gelderlander. OVNL, de branchevereniging voor alle ov-bedrijven in Nederland, stelt dat er anderhalf miljard euro aan steun nodig is van het kabinet, om de ov-bedrijven in leven te houden.
Volgens OVNL kan ook het dragen van mondkapjes in het ov uitkomst bieden. Op die manier kunnen reizigers binnen anderhalve meter van elkaar komen, en kunnen er meer mensen in één keer worden vervoerd in een bus of trein. D66-Kamerlid Kees Verhoeven is voorstander van mondkapjes in het ov, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Ik denk dat dat logisch is. In het openbaar vervoer, maar bijvoorbeeld ook voor fysiotherapeuten en kappers. Dat zijn beroepen en situaties waarin je je niet goed aan de anderhalve meter afstand kunt houden", zegt Verhoeven. Hij wil dat de economie snel weer op gang komt. "En dus ook het vervoer. Deze bedrijven hebben het heel erg zwaar. Dan vind ik het mondkapje een goede oplossing."
Mondkapje in ov verplicht?
Als een het dragen van een mondkapje inderdaad een oplossing blijkt in het ov, vindt Verhoeven dat het verplicht moet zijn voor reizigers. Daarbij zou ook moeten worden gecontroleerd of passagiers zich aan de regel houden. "Ik denk zelfs dat je moet nadenken over het uitdelen van mondkapjes", voegt de D66'er toe.
En dat moet goed gebeuren. Volgens Verhoeven waarschuwen 'veel deskundigen' er namelijk voor dat mondkapjes een contraproductieve werking kunnen hebben. "Omdat mensen het verkeerd gebruiken en denken dat het door het mondkapje allemaal heel veilig is. Daardoor houden ze soms geen anderhalve meter afstand meer."
Om ervoor te zorgen dat mondkapjes schoon en goed zijn, zouden ov-bedrijven ze zelf aan passagiers moeten uitdelen, stelt Verhoeven.
LEES OOK: 'D66 wil terrassen weer openen en wil meer ruimte voor horeca'