Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

De Hond: 100.000 ondernemers vrezen voorbestaan bedrijf door coronacrisis

Peter Visser

100.000 ondernemers in Nederland (vijf procent) vrezen het voortbestaan van hun bedrijf als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Samen hebben de ondernemers zo'n 360.000 mensen in dienst.

350.000 ondernemers (19 procent) stellen dat hun inkomsten fors zullen dalen. Voor hen werken samen 1,3 miljoen mensen. Volgens De Hond zijn er anderhalf miljoen mensen van wie de baan op de tocht staat, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De 100.000 ondernemers die denken over een jaar uit bedrijf te zijn, hebben volgens De Hond niet alleen te weinig inkomsten nu en te weinig reserves, maar "ook verwachten ze dat de anderhalvemetermaatschappij voor hen zoveel beperkingen zal opleveren ten aanzien van de omzet, dat ze niet terugkomen."

Harde klappen voor horeca en zzp'ers

In totaal verwacht 59 procent van de ondernemers in Nederland een achteruitgang door de crisis van gemiddeld 19 procent.

Van de zzp'ers verwachten 600.000 (25 procent) dat hun inkomsten flink zullen dalen. Ook de horeca- en toerismebranche wordt hard geraakt. Daar verwacht zestig procent van de ondernemers een inkomstendaling van gemiddeld 22 procent. Ook in de landbouw verwacht zestig procent een daling, van gemiddeld zes procent.

Domino-effect

Ondernemers stellen de hulp van het kabinet op prijs, omdat zij daardoor nu kunnen overleven. Maar het zou niet genoeg zijn. Veel ondernemers voorzien dat het patroon van inkomsten laag blijft, omdat er veel beperkingen zullen zijn in de anderhalvemetersamenleving in de sector waarin zij zitten.

De Hond denkt dat, als gevolg hiervan, ruim één miljoen mensen in Nederland hun baan zullen verliezen. "Als die mensen geen baan meer zullen krijgen, hebben zij ook geen geld meer om uit te geven aan andere bedrijven. Er zal een domino-effect ontstaan." 40 procent van de mensen in Nederland denkt dat hun inkomsten naar beneden gaan. Gemiddeld verwacht men er met zeven procent op achteruit te gaan.

LEES OOK: 'De Nederlandse restaurants van Vapiano zijn failliet'

De Hond: "Je ziet dat er groepen zijn die heel zwaar getroffen worden." Hij denkt dat deze groepen de hand op de knip houden. "Wat zal er met een accountant of met een verzekering gebeuren als hij een deel van zijn klanten kwijtraakt?"

De Hond is bang dat de economische effecten 'nog veel ingrijpender zijn dan mensen denken dat het zal zijn'.

Bedrijven niet ingesteld op wereld na corona

Volgens De Hond zal het gedrag van mensen ook veranderen na de coronacriris, en moeten bedrijven zich daarop aanpassen. Hij vindt het goed dat bijvoorbeeld KLM staatssteun krijgt, maar verwacht niet dat de luchtvaartmaatschappij met dezelfde capaciteit kan vliegen na de crisis, als in februari. "Je gaat in een situatie komen waarin we voor een deel een heel ander gedrag gaan krijgen als daarvoor." Het bedrijfsleven is daar niet op ingesteld, denkt de Hond.

Volgens de opiniepeiler kampt ieder land nu met dat probleem, en kan dat een versnellingsfactor betekenen ten opzichte van de economische problemen die we in ons eigen land zullen krijgen.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau