Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

De echte vader van Trudy (74) was een zwarte soldaat, maar wie hij is weet ze niet

Redactie

Trudy werd in september 1945 geboren. "Jij bent eigenlijk van een zwarte soldaat", vertelde haar stiefvader haar. Naast dat hij misschien John of Johnson heette, weet ze niets van hem. In de 2DOC: Oorlogskinderen hoopt Trudy hem eindelijk te vinden.

Afro-Amerikaanse troepen hoorden tot de een van de eerste groepen geallieerden die voet zetten op Nederlandse bodem. Van de tien miljoen soldaten die de Verenigde Staten de Tweede Wereldoorlog instuurden, waren er 1,2 miljoen Afro-Amerikanen.

Twee legers: zwart en wit

Het leger is gesegregeerd, komt ook Trudy achter. "Ik hoorde dat er twee legers waren", zegt ze. Blanke mannen dienen met blanke mannen, zwarte mannen dienen met zwarte mannen. De zwarte eenheid kookt en doet de was voor de blanke soldaten. En wanneer blanke soldaten overlijden, moeten de zwarte soldaten hun graf graven. Trudy: "Ik dacht oh: ik mag er zijn! Hij bestaat!" Maar wie het is, weet ze nog steeds niet.

LEES OOK: Oorlogskinderen zien na 75 jaar familie voor het eerst door DNA-onderzoek

Trudy zag op een gegeven moment zelf ook dat ze er anders uit zag dan haar familie. "Vanwege mijn huidskleur, en mijn krulletjes. Nu zijn ze een beetje... gekleurd", lacht de 74-jarige. "Ik hoop dat er in ieder geval familie te vinden is. Misschien een nicht, of nichtjes."

Oorlogskinderen

In de documentaire Oorlogskinderen volgt WNL nog drie andere kinderen die door nieuwe DNA-technieken kans maken om eindelijk uit te vinden waar ze vandaan komen. Hun situatie is namelijk niet uniek: zo'n 20.000 Nederlandse kinderen van Duitse of geallieerde soldaten weten niet wie hun vader is.

In de documentaire volgt WNL naast Trudy drie andere kinderen die hun vader, de soldaat, nooit hebben gekend. Benieuwd? Kijk dan de 2DOC: Oorlogskinderen op NPO Start.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau