Nederland is 75 jaar na de bevrijding twee minuten stil voor oorlogsdoden, koning spreekt
In heel Nederland zijn maandagavond met twee minuten stilte de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog en van de Nederlandse militairen die in de decennia daarna sneuvelden. "Het voelt vreemd, op een bijna lege Dam. Maar ik weet dat u, dat jij deze speciale herdenking meebeleeft, en dat we hier samen staan", opent koning Willem-Alexander zijn toespraak.
Het is voor het eerst dat de koning een toespraak houdt. Dit doet hij omdat het 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd. Bij de Nationale Herdenking mag vanwege de coronamaatregelen geen publiek aanwezig zijn.
'Nu maken we zelf een keuze'
Het is nog nooit eerder gebeurd dat het staatshoofd heeft gesproken tijdens Dodenherdenking. "In deze uitzonderlijke maanden hebben we allemaal een deel van onze vrijheid moeten opgeven. Sinds de oorlog heeft ons land iets dergelijks niet gekend", refereert de koning naar de coronacrisis. "Nu maken we zelf een keuze, in het belang van leven en gezondheid. Toen werd die keuze voor ons gemaakt."
Kransen
Bij de Nationale Herdenking, die rechtstreeks op televisie te volgen was, waren verder premier Mark Rutte, de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en Gerdi Verbeet, voorzitter van Nationaal Comité 4 en 5 mei. Twee scouts legden negen kransen namens overheden en organisaties, die dat normaal gesproken zelf doen.
Op diverse andere plekken in het land waren ook herdenkingen, maar ook daarbij is vanwege de uitbraak van het coronavirus geen publiek aanwezig.