main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Stand van Nederland - 1 mei 2020 — 16:32

Ruim 110.000 bedrijven in coronacrisis bijgestaan door banken

Nederlandse banken hebben sinds de start van de coronacrisis in maart ruim 111.000 bedrijven bijgestaan, in aanvulling op het steunpakket van de overheid. Dat maakt de Nederlandse Vereniging van Banken bekend.

In totaal is met alle hulp aan ondernemers een bedrag van 7 miljard euro gemoeid. Twee weken terug stond de teller nog op zo’n 105.000 bedrijven en een bedrag van 5,4 miljard euro.

103.000 ondernemers kregen van banken uitstel van betalingsverplichtingen, goed voor 2,7 miljard euro aan steun. Daarnaast werden ongeveer 8000 nieuwe financieringen verstrekt aan bedrijven. De waarde daarvan bedraagt 4,3 miljard euro.

Financieringen met een overheidsgarantie verdubbeld

Bijna tweeduizend van deze financieringen zijn verstrekt met een overheidsgarantie. Dat gebeurde hoofdzakelijk via de zogeheten BMKB-regeling voor het midden- en kleinbedrijf. De hoeveelheid financieringen met een overheidsgarantie is in twee weken bijna verdubbeld.

Vanuit het bedrijfsleven was er recent ook kritiek op de banken. Ondernemersorganisaties MKB-Nederland en ONL vonden dat de banken in de praktijk nog erg traag waren met het verstrekken van overbruggingskredieten. Banken stellen dat zij bij de aanvraag van leningen altijd diverse zaken uit moeten zoeken.

Ook veel consumenten geholpen

De banken hebben verder al bijna 24.000 consumenten financieel meer lucht gegeven. Tot nu toe hebben ruim 16.000 consumenten een betaalpauze ontvangen voor de aflossing van hun hypotheek. Dat betreft in de meeste gevallen een betaalpauze tot en met drie maanden. Voor nog eens ruim 7000 huishoudens geldt hetzelfde ten aanzien van een lopende consumptieve lening.

LEES OOK: ‘Meer dan 114.000 bedrijven kloppen aan bij UWV, meeste steun gaat naar horeca’

 

Door: Peter Visser

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Nieuwe aflevering Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg, zo blijkt uit een bijzonder onderzoek van politie en Justitie. Wie zaten hierachter? Kijk dinsdag naar een nieuwe aflevering van Misdaadcollege.

Dinsdag om 21:25 op
Aantal coronapatiënten op ic gelijk gebleven

Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op een intensive care, is niet gedaald of gestegen. Het zijn er 223, evenveel als op zondag, aldus het…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 8 naar 5830, 8 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus. Dat is het laagste…

Lees meer

Jonge ondernemers grijpen hun kans tijdens de coronacrisis: webshops in trek

Het totale aantal startende ondernemers is sinds de coronacrisis gedaald, maar jongeren zijn de afgelopen twee maanden juist meer bedrijven begonnen dan dezelfde periode vorig…

Lees meer

Jongens van 14 en 16 jaar verdacht van gewapende woningoverval

Twee jongens van 14 en 16 jaar worden ervan verdacht zaterdag een gewapende overval op een woning in Hoorn te hebben gepleegd. De tieners bedreigden…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier