Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nederlanders zijn gelukkiger met Nederland: ‘Door coronacrisis herwaardering voor expertise ontwikkeld’

Redactie

Met een grootschalige enquête die half april van start is gegaan, moeten alle Nederlander mee kunnen denken over wat er nu en na de coronacrisis moet gebeuren met Nederland. Ondernemer Daniel Ropers is een van de initiatiefnemers en vertelt in Op1 over de eerste resultaten. "Opvallend is dat het persoonlijke geluk van de Nederlander wat is afgenomen. Dat vond ik heel opmerkelijk."

De peiling is sinds 15 april gehouden en ruim 65.000 mensen hebben eraan meegedaan. "Het persoonlijk geluk achter de voordeur is wat afgenomen ten opzichte van zes jaar geleden toen wij deze vraag ook stelden. Het is nog steeds een hoog niveau, 49 procent zegt persoonlijk gelukkig te zijn, maar dat is wel wat lager door corona."

'Enorme sprong'

Uit de enquête van Namens Nederland blijkt 51 procent bezorgd te zijn over de coronacrisis. "Men maakt zich zorgen, is boos en gefrustreerd. Maar wat interessant is dat het geluk met Nederland sterk is toegenomen. Wij waren historisch een land dat heel erg blij was met ons eigen geluk maar relatief ongelukkig met het land. Dat vond ik ook altijd ingewikkeld om te begrijpen", aldus Ropers.

Tekst gaat verder na de tweet.

Nu zegt 64 procent gelukkig te zijn met het leven in Nederland. Vorig jaar gold dit voor 37 procent van de bevolking. "Het is een enorme sprong. Het lijkt alsof wij door deze grote van buiten komende crisis die groter is dan ieder van ons, een herwaardering hebben ontwikkeld voor het hebben van expertise. Herwaardering voor het hebben van mensen die beslissingen nemen over dingen die groter zijn dan wijzelf maar die wel helpen om het voor ons hanteerbaar en oplosbaar te maken."

'Moet meer worden getest'

In de enquête geeft 87 procent van de deelnemers aan dat er meer moet worden getest op corona. Zes van de tien mensen willen dat scholen en winkels weer open gaan. Een op de drie mensen vindt dat kwetsbare groepen in quarantaine moeten worden geplaatst, minder dan voorheen. Het aantal mensen dat wil dat horeca en musea worden heropend, groeit.

Zes op de tien mensen zijn tevreden over de manier waarop de overheid omgaat met de coronacrisis. Dat is wel iets minder dan een week geleden. Ook de steun voor corona-apps neemt af.

Veel aandacht voor zorg

Bijna driekwart van de deelnemers vindt dat er in de toekomst veel aandacht voor de zorg moet zijn. Zo willen ze dat de capaciteit van ziekenhuizen wordt uitgebreid. Ook werkgelegenheid en onderwijs zijn belangrijke thema's.

Verder willen veel mensen dat er meer wordt gedaan tegen eenzaamheid bij ouderen. Om de economie weer op gang te krijgen, willen de deelnemers dat het midden- en kleinbedrijf en mensen met een tijdelijk contract hulp krijgen. Vooralsnog maakt slechts 15 procent van de mensen zich zorgen om de eigen baan.

'Tijdsbeeld'

De peiling Namens Nederland is opgezet door NL2025, een samenwerkingsverband van betrokken ondernemers, sporters, wetenschappers, mensen uit de kunstwereld en anderen. Volgens Daniel Ropers zal de enquête nog lang doorlopen. "Het is een tijdsbeeld waarin wij de ontwikkelingen van de meningen van Nederland willen blijven volgen."

Andere 'aanjagers' zijn sporters als Erben Wennemars en Esther Vergeer, zakenmensen als Feike Sijbesma en Harold Goddijn, wetenschappers als Rianne Letschert en Erik Scherder, en oud-premier Jan Peter Balkenende.

LEES OOK: ‘Beleid maken waar burgers het niet mee eens zijn, dat is kansloos’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau