Helft coronapatiënten op ic’s krijgt tromboseverschijnselen: ‘Ook mensen met vrij forse antistoffen’
De helft van de coronapatiënten op de intensive care krijgt te maken met tromboseverschijnselen. Dat blijkt uit onderzoek op 184 coronapatiënten, uitgevoerd door drie Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). "Trombose is een belangrijke doodsoorzaak bij heel veel ziekten", weet Frits Rosendaal, epidemioloog en trombose-expert.
Rosendaal is verbonden aan het LUMC. Hij licht in Goedemorgen Nederland toe waarom dit onderzoek uitgevoerd is. "Het is belangrijk omdat we verschillende therapieën willen gaan proberen", aldus Rosendaal. Zo moet er, uiteraard, gekeken worden naar therapieën die het coronavirus uitschakelen. "Maar mensen overlijden vaak aan iets anders", zegt de expert. Na dit onderzoek kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar het preventief geven van bloedverdunners, om zo de complicaties die veroorzaakt worden door trombose te verminderen.
Bloedpropjes
Bij trombose stolt het bloed en de bloedpropjes die hierbij ontstaan blokkeren de aderen of de slagaderen. Vervolgens kunnen die in de longen, het hart of de hersenen terechtkomen. Zo kan er een longembolie ontstaan, maar ook een hart- of herseninfarct. Artsen wereldwijd zagen dit verschijnsel al eerder bij coronapatiënten, maar nu is pas duidelijk geworden op wat voor grote schaal dit gebeurt.
'We begrijpen het niet helemaal'
"Zelfs mensen met vrij forse antistoffen voor het coronavirus kregen toch trombose, dus we begrijpen dat niet helemaal", vertelt de trombose-expert. "De reactie van het lichaam op het coronavirus moet een grote 'protrombotische' werking hebben zoals we dat noemen", wat simpel uitgelegd betekent dat het een groot effect heeft.
Er is nog altijd meer onderzoek nodig. "We beginnen nog maar net, het is een nieuw virus", zegt Rosendaal. De volgende stap is om te achterhalen wat er tegen gedaan kan worden bij mensen die al trombose hebben, en of er voorspeld kan worden wie er een groter risico lopen.