Dit is niet de eerste Konings- of Koninginnedag waarop de koninklijke familie geen feest viert
Koningsdag 2020 gaat hoe dan ook de boeken in als uniek, maar het is zeker niet de eerste keer dat de Oranjes op deze dag het koekhappen overslaan. Tijdens de mkz-crisis in 2001 ging koningin Beatrix ook de straat niet op. "Dat zijn we alweer bijna vergeten", zegt Koninklijk Huis-journalist Justine Marcella in Goedemorgen Nederland op NPO1.
En ook in 2013 ging Koninginnedag in de originele vorm plots niet door. "Toen was natuurlijk de inhuldiging van de koning", vertelt Marcella. De koninklijke familie zou dat jaar eigenlijk De Rijp en Amstelveen aandoen. Eind januari kondigde koningin Beatrix echter aan dat ze op 30 april zou aftreden, waardoor dit niet doorging.
Chaos in Amsterdam
Tijdens de mkz-crisis werd Koninginnedag, dat in Hoogeveen en Meppel zou plaatsvinden, op 23 april afgelast. Het risico op verdere verspreiding van de heersende veeziekte mond-en-klauwzeer werd te groot geacht op zo'n grootschalig evenement.
De viering verplaatste zich hierdoor voor een groot deel naar Amsterdam. Volgens de politie waren er dat jaar 700.000 mensen naar de festiviteiten in de hoofdstad getrokken, zo is te lezen op het NRC. Door de extreme drukte en het wangedrag van sommige reizigers ontstonden er op het Centraal Station flinke rellen.
Voor beide keren geldt dus wel dat men er niet minder feest om vierde. Het gehele land kleurde in 2001 en 2013 gewoon oranje, maar er werden geen handjes aan de koninklijke familie gegeven. "Ik hoop dat het de allerlaatste Koningsdag-thuis van de geschiedenis zal zijn", zei koning Willem-Alexander dan ook vandaag in zijn speech.
Volgend jaar
De koninklijke familie bezocht voor beide gevallen de steden een jaar later, dus Hoogeveen en Meppel in 2002 en Amstelveen in 2014. "Ik denk voor 99 procent dat ze volgend jaar ook gewoon naar Maastricht zullen gaan", concludeert Marcella daaruit.
LEES OOK: Zorgen over drukte op straat, BOA Bond neemt maatregelen voor Koningsdag