Topdrukte bij uitvaartondernemer maar omzetverlies van 120.000 euro: ‘Op een punt dat we 24/7 werken’
Uitvaartondernemer Jan-Jaap Palma heeft het door de coronacrisis drukker dan ooit, maar hij kampt over de afgelopen maand met een omzetverlies van 120.000 euro.
"Als we kijken naar de meldingen bij ons bedrijf, praten we in de maand april van een stijging van zestig procent ten opzichte van het aantal meldingen dat we vorig jaar hebben mogen ontvangen", zegt Palma in Stand van Nederland. In maart had Palma een stijging van dertig procent van de overlijdensmeldingen, ten opzichte van een jaar eerder.
Ondanks de drukte heeft zijn onderneming een omzetverlies van ongeveer 120.000 euro over de afgelopen maand. "De daling in omzet zit hem met name in de keuze qua uitvaartkist, het minder versturen van rouwkaarten. Er is geen koffietafel na afloop, er zijn geen volgauto's.."
Topdrukte door corona
Op de werkvloer is het drukker dan ooit, en de kans bestaat dat ook de personeelskosten flink gaan stijgen. "We zijn op een punt dat we 24/7 werken. Nu nog in shifts van acht uur." Palma verwacht dat hij zijn personeel moet vragen om aanzienlijk langere diensten te gaan draaien. "Richting twaalf, dertien uur. Misschien moeten ze sommigen dagen zestien uur gaan werken."
De onderneming van Palma heeft een capaciteit om 24 overledenen te bewaren in een koeling. Daar liggen nu twintig mensen in, waarvan er dertien personen zijn overleden aan corona. Het RIVM ziet een daling in het aantal mensen dat komt te overlijden door corona, maar Palma krijgt het steeds drukker. "Met name het aantal overlijdens in verzorgingshuizen stijgt", zegt hij.
Met de kistleverancier heeft Palma goede afspraken kunnen maken voor de komende periode. "Hoe gaat de levering? Hoe kunnen zij ons de kisten garanderen voor de komende weken? Want ook hier ontstaat een piek qua afname."
Non-stop werken
De uitvaartondernemer werkt sinds de coronacrisis bijna non-stop. "Ik ben rond zes uur s'ochtends gestart op kantoor en ik eindig rond tien uur s'avonds. Dat zijn lange dagen. Ook op zaterdag en zondag werk ik en met Pasen heb ik gewerkt."
"Als ondernemer zijn het spannende tijden. Je stuurt je medewerkers richting de frontlinie en wil zorgen dat zij niet besmet raken. Dat is onze grootste prioriteit", zegt Palma. Ook wil hij dat nabestaanden op een goede wijze afscheid kunnen nemen. "We proberen zo min mogelijk nee te zeggen en proberen overledenen het afscheid te geven dat hij of zij wil, met de beperkingen die er zijn."
LEES OOK: 'RIVM: 66 nieuwe coronadoden, 75 nieuwe ziekenhuisopnames'