Defensie ondersteunt overbelaste zorg: ‘Onze opgedane expertise in Afghanistan komt goed van pas’
Omdat door de coronacrisis veel van de zorg wordt gevraagd, springt defensie bij waar nodig. Kolonel Piet Hagenaars is door Discovery gevolgd voor de vierdelige documentaireserie ‘Nederland strijdt tegen corona’. Daarin is te zien hoe defensie te werk gaat. “Wij hebben een enorm probleem van overbelasting in de zorg. Het zijn niet hele grote aantallen die wij bijdragen, maar het is wel erg welkom.”
Als sectoren hulp nodig hebben van defensie, kunnen ze in een soort van gids bekijken hoe defensie kan bijdragen. “Dat is de Catalogus Nationale Operaties”, legt kolonel Piet Hagenaars uit in Goedemorgen Nederland. “Daarin geven wij aan wat defensie kan bijdragen aan nationale inzet. Daarbij raden wij wel aan om wat je wil bereiken te definiëren in effecten. Het heeft weinig zin om ons te vragen of wij zandzakken of een F-16 kunnen inzetten. De catalogus geeft inzicht in de middelen die beschikbaar zijn maar ook in de aanvraagprocedures en wat wij nog meer kunnen doen.”
‘Omarmd wat wij hebben ingebracht’
Vooral bij de verpleging en de ziekenhuizen springt defensie nu massaal bij. “Het zorgstelsel is overbelast dus daar is nu een hele grote inzet. Zo zijn militaire artsen en verpleegkundigen ingezet in die sector. Er is ook gevraagd om adviescapaciteit zoals logistiek en medische planners. Zo hebben wij meegeholpen met het opzetten van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) in Rotterdam waar Ernst Kuipers leiding aan geeft. Daar gebruiken wij onze expertise die wij in Afghanistan hebben opgedaan. Daar hadden wij te maken met grote aantallen slachtoffers die dan ook verspreid moeten worden over ziekenhuizen. Die kennis hebben twee luitenant-kolonels daar ingebracht.”
Opmerkelijk is dat in de civiele omgeving ook militaire procedures en benamingen worden gebruikt. “Zo heb je daar een chief operations, een battle captain en een commanders update briefing“, legt Hagenaars uit. “Het is daar omarmd wat wij daar hebben ingebracht en dat is alleen maar goed.”
‘Heel veel vergaderen’
Vanuit een centraal punt in Amersfoort is kolonel Hagenaars betrokken bij het coördineren van het defensiepersoneel. “Ik kom daar aan om zeven uur in de ochtend ongeveer. Om kwart over zeven krijg ik dan mijn eerste briefing. Dan wordt verteld wat de ontwikkelingen van de laatste 24 uur zijn geweest. Om half acht heb ik een overleg met een commandogroep en dan werken wij toe naar een grote briefing om negen uur waarbij de commandant van de landmacht of een van zijn vervangers wordt gebriefd. Dat is de start van de dag. Hij geeft zijn richtlijnen voor de komende periode.”
Daarna gaat Hagenaars videovergaderen met defensiestaf en regionale militaire commandanten. “Het is heel veel vergaderen tot twaalf uur. Dan spreek ik af met de defensiestaf. In de middag kan ik wat meer dingen zelf doen. Mijn werk is vooral aansturing en coördineren.”
‘Helpen met opzetten zorghotel’
Maar defensie doet meer dan alleen aansturen, zo heeft ze bijvoorbeeld een Van der Valk-hotel in het Limburgse Urmond omgevormd tot een zorghotel. “Daar heeft defensie samengewerkt met het Van der Valk en de veiligheidsregio om dat snel voor elkaar te krijgen. Er is ook een handleiding geschreven zodat dit ook in andere regio’s kan worden toegepast. Het is vooral opzetten wat wij doen en daarna kan men zelf aan de slag.”
Naast Urmond heeft defensie op andere plaatsen ook advies gegeven hoe zoiets aan te pakken. “Maar je ziet nu dat de vraag iets minder wordt”, aldus Hagenaars.
‘Weinig omscholing nodig’
Als medisch defensiepersoneel in een ziekenhuis wordt ingezet, moet er wel eerst wat instructie plaatsvinden. “Een pandemie is een bekend crisistype. Het staat ook in ons nationale risicoprofiel dat het een waarschijnlijkheid is. Onze medische mensen zijn daarmee bekend en oefenen daar ook mee. Het is niet zo dat wij een lang traject hoeven te doorlopen om in een ziekenhuis te worden ingezet.”
De laatste keer dat defensie op deze schaal werd ingezet was bij de grote overstromingen van de Maas in Limburg in 1993 en 1995. “Maar routinematig worden wij voortdurend ingezet in Nederland. Zo ondersteunen wij de politie bijvoorbeeld bij het doorzoeken van huizen van verdachten om wapens en drugs te vinden.”
‘Bekijken het van week tot week’
Het is nog niet duidelijk hoe lang de inzet van defensie gaat duren. “Ik denk dat wij hier voorlopig nog wel even mee bezig zullen zijn”, vertelt Hagenaars. “Maar wij bekijken het van week tot week.”
Zondag 26 april om 20.30 uur is de eerste aflevering van Nederland strijdt tegen corona te zien op Discovery. Via de streamingsdienst Dplay is de serie gratis te bekijken.
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Aflevering 2 van Op de Barricade
Defensie wil een munitiedepot bouwen bij Toldijk. Hierdoor moeten veel bewoners van het Achterhoekse plaatsje verhuizen. Hun gemeente hield zich lang op de vlakte; Fidan Ekiz staat in deze aflevering van Op de Barricade wel meteen achter de Toldijkers.
Kijk vanavond naar Op de Barricade op NPO 1.
Stand van Nederland: Koplopers
Van al het vrachtverkeer over de hele wereld gaat ongeveer 90 procent over het water. Maar grote schepen zijn ook grootverbruikers van brandstof. In de Hollandse polder kreeg iemand een idee dat aanvankelijk bijna té voor de hand liggend leek: wat als we voor grote zeeschepen het zeil opnieuw zouden uitvinden?
Klik hier en kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Koplopers nu terug via NPO Start.
KLM heeft woensdag nog meer vluchten van en naar Schiphol geschrapt om storm Conall, meldt een woordvoerster. Eerder op de dag zei de luchtvaartmaatschappij 72…
Lees meerNederland nam tot dusver een voortrekkersrol als het gaat om steun aan Oekraïne, maar de oppositie ziet die rol langzaam maar zeker uit het zicht…
Lees meerDe koffieprijzen blijven in rap tempo stijgen en bereikten woensdag in New York het hoogste niveau in meer dan veertig jaar. Wereldwijde zorgen over de…
Lees meerDe politie moet meer originele, gerichte acties op touw zetten om cold cases op te lossen. Dat zegt misdaadjournalist Mick van Wely. ”Het begint natuurlijk…
Lees meerRegeringscommissaris Mariëtte Hamer heeft op 27 november haar derde reflectiebrief over de sociale veiligheid bij de publieke omroep gepubliceerd. Ze stelt daarin onder meer dat…
Lees meerVogels uit het hoge noorden, die liever in een paar graden warmer de winter doorbrengen, strijken deze weken neer in de Nederlandse graslanden en delta’s….
Lees meerDe coalitie van PVV, VVD, NSC en VVD rijdt op een blinde muur af nu de onderhandelingen over de onderwijsbegroting muurvast zitten. Dat zegt D66-partijleider…
Lees meerHet Europees Parlement stemt woensdag over de leden van de nieuwe Europese Commissie. Eerst wordt gestemd over de 26 kandidaat-Eurocommissarissen, waaronder Wopke Hoekstra (Klimaat en Schone…
Lees meerJournalist Yoeri Albrecht ergert zich groen en geel aan anonieme bronnen die veelvuldig worden opgevoerd in de media. “Ik vind dat de journalistiek langzaam bijdraagt…
Lees meerDe rechtbank in Maastricht heeft woensdag de 25-jarige Donny M. veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het ontvoeren, seksueel misbruiken en…
Lees meerHet Israëlische kabinet heeft dinsdag zijn goedkeuring gegeven aan een staakt-het-vuren-akkoord in Zuid-Libanon dat al een dag later van kracht is. Het bestand moet een…
Lees meerZondag 1 december zendt Omroep WNL op NPO1 de eerste aflevering uit van het aangrijpende drieluik De Jongen Zonder Gisteren. Deze documentaireserie, gemaakt door Ivo…
Lees meerWhatsapp of TikTok zijn op initiatief van de Tweede Kamer not done in het klaslokaal, maar de Kamerleden zelf zitten tijdens debatten vaak urenlang onderuitgezakt…
Lees meerJe gaat naar de supermarkt voor spruitjes en magere kwark, maar eindigt aan de kassa ook met knakworst, borrelnootjes en cola in je karretje. Veel…
Lees meerNa 74 minuten voetballen leek Feyenoord gisteravond dood en begraven in de Champions Leaguewedstrijd tegen de Engelse grootmacht Manchester City. Wonder boven wonder wisten de…
Lees meer