Kabinet begint nieuwe campagne tegen huiselijk geweld: ‘Juist nu extra stap zetten’
Het aantal meldingen van huiselijk geweld blijft gelijk, ondanks dat mensen massaal thuiszitten door de coronamaatregelen. Dat baart minister van rechtsbescherming Sander Dekker zorgen. Het kabinet begint dit weekend met een campagne om huiselijk geweld te melden. "We willen voorkomen dat we huiselijk geweld missen", zegt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Het is lastig om gevallen van huiselijk geweld te achterhalen omdat er schaamte is bij slachtoffers, die het vaak lastig vinden om aan de bel te trekken bij familie of instanties. "Juist nu moeten we hierin een extra stap zetten", zegt Dekker. "Ook omdat een aantal van onze informanten zijn weggevallen. Mensen gaan minder vaak naar de huisarts, en kinderen gaan niet naar school." Normaal zijn scholen en huisartsen vaak juist degene die huiselijk geweld melden, zegt de minister.
Veilig Thuis
In de campagne doet het kabinet een oproep aan slachtoffers en omstanders om melding te maken als zij iets zien wat niet in de haak is. "Je kunt natuurlijk naar de politie als het acuut is, maar ook naar Veilig Thuis. Dat is in Nederland hét meldpunt waar je naartoe kunt als je vermoedens hebt van huiselijk geweld", aldus Dekker.
Om Veilig Thuis zo laagdrempelig mogelijk te maken voor slachtoffers, is het nu ook mogelijk via internet en WhatsApp een melding te doen. "Je kunt zo op een makkelijke manier aan de bel trekken", zegt Dekker.
Kindertelefoon
Hoewel het aantal meldingen van huiselijk geweld stabiel is, neemt het aantal kinderen dat naar de De Kindertelefoon belt wel toe. Dat is mogelijk een indicatie dat er wel meer mis is achter de voordeur sinds de coronamaatregelen zijn ingevoerd. Ook bij expertise en behandelcentrum Fier zien ze een toename. "Wij krijgen via onze chatfunctie verhalen van jongeren die thuis geslagen worden. Ook op plekken waar voorheen nog geen huiselijk geweld was", zegt Linda Terpstra, lid van de raad van bestuur van Fier.
"Kwetsbare gezinnen zitten nu bovenop elkaar", zegt Terpstra. "Er is veel stress bij ouders: 'Hou ik m'n baan nog wel?' Al deze factoren maken dat er in een flink aantal gevallen veel huiselijk geweld is."
Uitdaging
Ook minister Dekker hoort dat de toegenomen stress door de coronacrisis tot nijpende thuissituaties leidt. "Het is een uitdaging voor hulpdiensten om bij incidenten rekening te houden met de anderhalve meter. Het is aan alle kanten moeilijker, maar dat is geen excuus om niets te doen. Ik ben blij dat de politie hier, ook in deze ingewikkelde tijd, tijd en ruimte voor maakt."
LEES OOK: Leerlingen zien docente mishandeld worden: ‘Zal niet het enige incident zijn’