Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Horecaondernemers staat water aan de lippen: ‘Gigantische knal’

Redactie

Twee derde van de horecaondernemers in Nederland dreigt in juli de deuren te moeten sluiten als er niks gaat veranderen aan hun huidige situatie in de coronacrisis. "Je loopt te denken, te malen: wat gaat er komen?", zegt chef-kok en horecaondernemer Ron Blaauw in het programma Stand van Nederland.

Vanwege de coronacrisis zijn horecazaken al een aantal weken gesloten en afgelopen dinsdag werd op de persconferentie van het kabinet duidelijk dat dat nog tot eind mei zo blijft. Het maakt ondernemers soms moedeloos. "Het gaat met ups en downs. Vandaag moet ik zeggen dat ik een klotedag heb", zegt Blaauw op de dag van de persconferentie van premier Rutte.

Veiligheid personeel

Ook Blaauw moest zijn zaak dichtgooien, maar vond met een afhaal- en bezorgservice toch een creatieve manier om nog iets te kunnen verdienen, zo zagen we in de vorige aflevering van Stand van Nederland eind maart. Een paar dagen later stopte hij hier echter weer mee.

LEES OOK: Vorig jaar volgeboekt maar nu is camping de Kleine Wolf uitgestorven: ‘Tot nu toe houden wij moed’

Volgens Blaauw kon de veiligheid van zijn personeel niet meer gewaarborgd worden. "Aan het begin kun je nog wel die anderhalve meter of twee meter afstand houden. Maar twee uur later ben je gewoon aan het werk. Dus dat is super lastig. De veiligheid voor personeel staat hoog. Dat is ook de reden dat we zijn gestopt met afhalen. Niet om het verdienmodel, want dat was goed."

Buffers horecaondernemers raken op

Bij Koninklijke Horeca Nederland zijn 20.000 leden aangesloten. Uit cijfers van de branchevereniging blijkt dat tien procent van die leden geen financiële buffers meer heeft en dat 25 procent het nog maximaal een maand vol kan houden. De verwachting is dat twee derde (zo'n 66 procent) van alle horecaondernemers in juli de deuren zal moeten sluiten als de huidige situatie zo blijft.

LEES OOK: Ondernemend Nederland: ‘Noodmaatregelen sneller uitbreiden’

Ook Blaauw merkt dat het financieel begint te knellen. "Ik heb de lonen van de maand maart uitbetaald. Dat is een gigantische knal in je liquiditeit. Het kabinet komt met allerlei mooie beloftes, maar ik hoor alleen van collega's en vrienden om mij heen dat banken heel moeilijk doen, snel afwijzen en bijna geen hulp bieden. Dat is triest om te horen."

Stand van Nederland volgt tijdens de coronacrisis ondernemers: hoe houden zij het hoofd boven water? Kijk de nieuwste aflevering terug via NPO Start!

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau