Versoepeling van bezoekersregeling in verpleeghuizen blijft lastig: ‘Aantal doden stijgt alleen maar’
Verpleeghuizen mogen inmiddels al vijf weken geen bezoek meer ontvangen, en daar worden nu nog eens vier weken bij opgeteld. Versoepeling van deze bezoekersmaatregel is lastig, denkt verpleeghuisarts Nienke Nieuwenhuizen. “De cijfers dalen bij ons nog niet, die stijgen alleen maar”, zegt Nieuwenhuizen over het aantal doden in verpleeghuizen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Eric Janssens is zo iemand die lijdt onder de bezoekersregeling. Regelmatig gaat hij op bezoek bij zijn 58-jarige vrouw, die nu in de laatste fase van alzheimer zit. “Achter het raam, en dan maar hopen dat je haar vindt. Dat ze je herkent, en misschien even lacht.”
Janssens zegt dat hij er niet aan moet denken dat iemand met corona zo’n tehuis binnenkomt en dat driekwart van de bewoners een “pijnlijke dood” sterft. “Ik vind het heel goed dat het niet meer kan”, zegt Janssens. “Maar dat zit hier-” hij wijst naar zijn hoofd, “en hier-” hij wijst naar zijn hart, “wil ik zelf naar binnen.”
‘Het druist tegen je gevoel in’
En Janssens is hier natuurlijk niet de enige in. “Ik heb het al eerder gezegd: het is een ongekende maatregel in een ongekende tijd. Het is iets dat tegen je gevoel indruist, zeker in de verpleeghuiszorg”, zegt Nieuwenhuizen, die naast verpleeghuisarts ook lid is van het Outbreak Management Team (OMT), het team dat het kabinet adviseert in de beslissingen die zij omtrent de coronacrisis maken.
Hoe is het OMT dan tot dit besluit gekomen? “Je probeert zo goed mogelijk te varen op de informatie die je hebt”, legt Nieuwenhuizen uit. En dat is het probleem: van dit virus is er nog altijd juist erg weinig informatie, enkel dat het zichzelf heel snel verspreidt. Het aantal coronapatiënten op de intensive care daalt gestaag de afgelopen dagen, maar daartegenover stijgt het aantal doden in verpleeghuizen. “En dan moet je daar op varen. Hopelijk is het nog even vol te houden.”
‘We moeten ergens naartoe werken’
Toch denkt Nieuwenhuizen dat we dit niet heel lang meer gaan volhouden. “Zowel de medewerkers als de bewoners niet. We moeten ergens naartoe werken.” Volgens Nieuwenhuizen is de verdeling van beschermingsmiddelen, wat lang een heikel punt was, nu eindelijk een beetje op orde. Maar dat betekent niet dat er snel een versoepeling in het vooruitzicht zit. “Als de algemene maatregelen versoepeld worden, heeft dat natuurlijk ook effect op de verpleeghuizen. Mensen daarbuiten hebben dan juist meer kans om ziek te worden, en die brengen het dan misschien mee naar binnen”, verduidelijkt ze.
Bezoek testen of beschermen
Zijn er dan geen opties om mensen wel op bezoek te laten komen? Jawel, het bezoek zou bijvoorbeeld zelf beschermende kleding kunnen dragen. Of getest worden, zodat zeker is dat zij geen corona hebben. Maar voordat er hier over nagedacht wordt, moet eerst alles voor het personeel en de bewoners in orde zijn, benadrukt Nieuwenhuizen. Er is namelijk nog steeds schaarste. “Dat moet je allemaal goed kunnen organiseren. Testen, beschermingsmiddelen moeten allemaal nog geregeld worden en dat is best complex.”
Meer dan 800 doden
Het aantal geregistreerde sterfgevallen in verpleeghuizen stond gisteren op 841. Dat betekent een toename van ruim 200 doden sinds vorige week. Dat cijfer loopt fors achter bij het werkelijke aantal mensen dat is overleden. Dat komt omdat het gebaseerd is op gegevens van iets meer dan de helft van alle verpleeghuisbewoners in Nederland.
In totaal zijn er nu bijna 3000 bevestigde besmettingen vastgesteld in verpleeghuizen, blijkt uit cijfers die Verenso publiceerde. Bij nog eens 3400 verpleeghuisbewoners bestaat een sterk vermoeden dat ze een infectie hebben. Ook deze cijfers zijn een onderschatting van de werkelijke aantallen.
LEES OOK: Afscheid in verpleeghuizen kan soepeler: ‘Geliefde zo laten gaan is onmenselijk’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
D66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meer