Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

RIVM-baas Van Dissel: Ingrijpen kabinet voorkwam 24.000 extra ic-patiënten

Peter Visser

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, hebben effect gehad. Als er geen maatregelen waren genomen, zouden er naar schatting 24.000 tot 25.000 ernstig zieke patiënten ic-zorg nodig hebben gehad. Dat heeft RIVM-directeur Jaap van Dissel woensdag gezegd in zijn wekelijkse briefing aan de Tweede Kamer.

Door in te grijpen heeft het kabinet 90 procent van de ic-opnames door Covid-19 kunnen voorkomen. "Het blijft een schatting want het is niet gebeurd", voegt Van Dissel toe.

Het aantal coronapatiënten op de intensive care steeg eind maart in rap tempo. Ziekenhuizen verdubbelden begin april met grote spoed het aantal ic-plekken naar 2400, waarvoor 1900 bestemd zijn voor coronapatiënten.

'We zijn er nog lang niet'

Op dinsdag 7 april, lagen er 1424 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care, de hoogste piek tot nu toe. Maar in diezelfde week zette een langzame daling in. Dinsdag 21 april was dat aantal gezakt naar 1087. "Maar we zijn er nog lang niet", zei Van Dissel. De RIVM-directeur verwacht dat er in mei ongeveer nog 700 coronapatiënten op de intensive care liggen.

Daling zet door

Inmiddels is in heel Nederland het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen en het totale aantal patiënten gedaald. Ook in de meest getroffen provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland, Limburg en Noord-Holland is het aantal opnamen in het ziekenhuis sinds medio maart gestaag gedaald, is te zien op grafieken.

Besmettingsgraad blijft rond 0,8

Volgens Van Dissel blijft de besmettingsgraad op 0,8 hangen. Dat cijfer betekent dat één besmet persoon gemiddeld één ander besmet. Van Dissel: "Als je hier onder zit, zal de uitbraak langzaam uitdoven." Het is belangrijk dat het cijfer niet boven de 1 komt, zei hij.

LEES OOK: 'RIVM: dodental coronavirus stijgt met 138, 124 nieuwe ziekenhuisopnames'


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau