main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Premier Rutte
Goedemorgen Nederland - 22 april 2020 — 12:05

Kabinet gebruikt ‘persoonlijke worsteling’ Rutte: ‘Mensen nemen het sneller voor waarheid aan’

Een recordaantal van 7,8 miljoen mensen keek gisteravond naar de persconferentie van premier Rutte. Volgens politiek commentator Wouter de Winther werd er heel bewust gekozen voor een mediastrategie waarbij de ‘persoonlijke worsteling’ van Rutte naar voren kwam, maar had er meer aandacht moeten zijn voor gevolgen voor de economie van de verlengde coronamaatregelen.

“We horen eigenlijk al een week dat we er vooral niet zoveel van moesten verwacht gisteravond en dat het loket niet volledig open zou gaan.” Rutte wist dondersgoed welke kant het opging, stelt De Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dus die persoonlijke worsteling die zich nu op magische wijze de afgelopen 24 uur heeft voltrokken, valt volgens mij wel mee.”

Rutte maakt tijdens de coronacrisis indruk tijdens de persmomenten, ziet ook De Wouther. Hij denkt dat het kabinet heel blij is dat ze de premier naar voren kunnen schuiven als ‘de grote communicator’. “Ik denk dat niemand in het kabinet is die in staat is om mensen op deze manier toe te spreken. Het gaat met veel overtuigingskracht.”

Onderging Rutte persoonlijke worsteling?

De Winther: “Het kabinet weet ook heel erg goed dat er veel mensen zitten te kijken. Dus je probeert dan precies het signaal uit te zenden waarvan je hoopt dat het blijft hangen bij mensen. Als mensen hem horen zeggen dat hij een worsteling heeft, zijn mensen sneller geneigd wat hij zegt voor waarheid aan te nemen.” Mensen zouden zich dan minder boos maken over het gebrek aan het geboden perspectief, denkt De Winther

De journalist vraagt zich af of Rutte echt een persoonlijke worsteling heeft doorgemaakt. “Hij zal in oprechte wijze proberen duidelijk te maken dat het belangrijk is dat mensen zich houden aan de regels zoals die zijn afgesproken. Of hij er nou persoonlijk zo vreselijk mee zit?”

De Winther denkt van niet. “Hij is een bestuurder. Ik ken hem al zestien jaar.” De Winther schreef onlangs een profiel over Rutte. Daarvoor sprak hij met mensen uit de directe omgeving van de premier, zoals vrienden en collega’s. “Die hebben hem één keer uit zijn rol zien vallen. Dat was na de eerste vlucht met stoffelijke resten van MH17. Voor de rest is de man heel goed in besturen en het vinden van de juiste toon.”

Waar was minister Wiebes?

MKB-Nederland Jacco Vonhof herkent een deel van het beeld van De Wouther schetst. “Maar ik herken ook dat we die leider nodig hebben.” Vonhof vindt wel dat minister Wiebes van economische zaken bij de persconferentie aanwezig had moeten zijn. Volgens hem was er tijdens de persconferentie te weinig aandacht voor economische gevolgen van de verlengde maatregelen.

LEES OOK: ‘Opening van basisscholen op 11 mei roept ‘alleen nog maar meer vragen op’’

Vonhof: “Misschien hebben we straks hele belangrijke en goede dingen gedaan voor de volksgezondheid, maar daarna komt heel snel de economie. Die zorgt voor de volksgezondheid. We moeten wel geld verdienen om belasting te kunnen betalen om zorg te betalen, om onderwijs te betalen, om defensie te betalen.. ”

Niet op onze knieën liggen als virus is verslagen

De voorzitter van MKB-Nederland denkt dat dat nu vergeten wordt. “We moeten straks niet van het virus gewonnen hebben en op onze knieën liggen.”

De Winther sluit zich aan bij de woorden van Vonhof. Hij vindt dat er meer aandacht moet zijn voor wat er na de maatregelen gebeurt. “Wat gaat er straks gebeuren als er ruimte is om te versoepelen? Er is nu een stip gezet tot 20 mei en verder kijken we niet.”

De Winther: “Het horecaseizoen komt eraan. Veel horecaondernemers vragen zich bijvoorbeeld af of het nog nodig is om investeringen te doen, om straks aan de nieuwe criteria te voldoen. Maar wat zijn die criteria precies en wanneer kunnen ze ermee aan de slag?” Volgens De Winther moet het kabinet daar de komende tijd werk van maken.

LEES OOK: Premier Rutte oogst lof als crisisbestrijder: ‘De kracht zit hem in de eenvoud’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier