Consumentenvertrouwen in recordtempo verslechterd: ‘Angst vertaalt zich in spaarzaamheid en minder vertrouwen’
Het vertrouwen van de Nederlandse consumenten is in april in recordtempo verslechterd, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) Huishoudens zijn door het coronavirus pessimistischer over het economisch klimaat en zijn minder bereid tot kopen.
De graadmeter van het statistiekbureau voor het consumentenvertrouwen kende tussen maart en april de sterkste daling ooit. Waar in maart een stand van -2 werd gemeten, komt de graadmeter een maand later op -22 uit. Dat is niet de laagste stand ooit. Die werd in 2013 bereikt met -41. Het consumentenvertrouwen is gemeten over de afgelopen twintig jaar gemiddeld -5.
April is de eerste volle maand waarin maatregelen tegen het nieuwe coronavirus van kracht zijn. Die hakken flink in de economische activiteit, met sluitingen van horecagelegenheden, kapperszaken en veel winkels.
Koopbereidheid flink afgenomen
Consumenten waren in hun oordeel over de economie nog nooit zo negatief als in april, blijkt uit de cijfers van het CBS. Het vorige dieptepunt was in november 2011, tijdens de eurocrisis.
Ook de bereidheid om aankopen te doen is flink afgenomen. Daarbij spelen zorgen over de werkgelegenheid een grote rol. Het overgrote merendeel van de ondervraagde consumenten verwacht dat de komende maanden meer mensen hun baan verliezen.
Hand op de knip uit angst
Voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof noemt de situatie 'vreselijk'. "Sinds een maand hebben we met z'n allen door wat er gebeurt", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Als een deel van de winkels dicht is en mensen wordt aangeraden niet meer de straat op te gaan, worden ze bang. Angst vertaalt zich in het algemeen in spaarzaamheid en minder vertrouwen."
Vonhof: "De getallen (cijfers CBS, red.) zeggen mij helemaal niks, maar ik kan op mijn klompen aanvoelen dat mensen bang zijn en zich zorgen maken." Volgens Vonhof leidt dat tot een daling in de bereidheid van consumenten om aankopen te doen.
'Werknemers zijn de consument'
Volgens Vonhof maken niet alleen werkgevers maar ook werknemers zich zorgen. "Het is heel duidelijk niet alleen een verhaal van een aantal ondernemers die zich erg zorgen maakt over hun bedrijf en de continuïteit daarvan en de banen van hun werknemers, maar ook werknemers maken zich zorgen. Die werknemers zijn ook de consument."