‘Maak door het hele land dezelfde afspraken voor het openbaar vervoer’
Ook de bedrijven die het openbaar vervoer verzorgen wachten in spanning de persconferentie van vanavond af. Nog maar 10 procent van het gebruikelijke aantal reizigers maakt op dit moment gebruik van het ov, en afstand houden blijkt lastig. "Het is nodig dat door heel het land dezelfde afspraken worden gemaakt", vindt Freek Bos, directeur van reisorganisatie Rover.
"Niet dat je bij het ene ov-bedrijf iets anders moet doen dan bij de ander", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO1. Rover stuurde deze week een brief naar staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Van Veldhoven. "We hebben gevraagd om financiële steun voor de sector. En we vragen ook om regie van de minister."
Honderden miljoenen
De sector luidde eerder al de noodklok over de financiën. Er worden maandelijks honderden miljoenen misgelopen, nu er nog maar ongeveer 500.000 reizigers per dag van het OV gebruikmaken. Dit terwijl de ov-bedrijven nog steeds 50 procent productie draaien, zegt Bos. "Dat is niet vol te houden."
Thuiswerken
In het openbaar vervoer is het gecompliceerd om aan de anderhalvemeter-maatregel te voldoen. "We zijn op zoek naar maatregelen die we kunnen nemen om die anderhalve meter in stand te kunnen houden", zegt Bos daarover. In de brief naar de minister vraagt Rover het kabinet daarom duidelijk te communiceren dat er zo veel mogelijk thuis gewerkt moet worden. Of dat men, waar mogelijk, gebruik maakt van de fiets.
Maatregelen versoepelen
Wanneer de maatregelen versoepeld worden en men weer met het ov mag reizen (terwijl de anderhalve meter in acht wordt genomen), kan zo'n 15 a 20 procent van de normale hoeveelheid passagiers in de tram of bus stappen. Dat zegt Pedro Peters, voorzitter van branchevereniging Openbaar Vervoer Nederland (OVNL), tegen de NOS. Voor de trein en metro gaat dat om 20 tot 25 procent.
'Treinen zitten soms te vol'
"Dat betekent dat er iets meer mensen met het openbaar vervoer kunnen reizen dan nu het geval is", zegt Peters. "Maar we zijn bang dat het ov sneller vol zal raken als het kabinet de regels versoepelt. We zien nu al dat het soms moeilijk is om afstand te bewaren en dat treinen soms te vol zitten."
Om die reden vraagt ook Peters net als Bos om duidelijke regels vanuit het kabinet, ook voor de reiziger.
LEES OOK: Woede om wangedrag in openbaar vervoer tijdens coronacrisis: ‘Aanpakken en oppakken’