main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 april 2020 — 09:56

Nog geen geschikte corona-app gevonden: ‘Datalek zorgt voor weinig vertrouwen onder bevolking’

Het kabinet wil morgen een beslissing nemen over de volgende stap in het traject naar de corona-apps. Afgelopen weekend werden er zeven apps gepresenteerd aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maar daarbij zit volgens onafhankelijke experts nog geen geschikte kandidaat. Ook zorgde een datalek in een van de apps voor zorgen over de privacy. Volgens technologiedeskundige Ronald Prins wordt het daardoor lastig om het vertrouwen van de bevolking krijgen, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Onafhankelijke experts onderzoeken de zeven apps en presenteren vandaag en morgen hun bevindingen. De conclusie die we nu al kunnen trekken, is dat het nog even zal duren voordat we een corona-app op onze telefoon hebben staan.

“Je moet een aantal goede uitgangspunten hebben, bijvoorbeeld dat je geen gps-locaties gebruikt”, zegt Prins. Volgens hem leiden dat soort beperkingen van de app tot spanning. “Ik heb die sessies gevolgd afgelopen weekend. Dan zie je dat de GGD zegt: ‘Als we alleen de informatie krijgen over wie bij wie in de buurt is geweest, dan hebben we daar niet veel aan. We hebben meer context nodig. In wat voor setting was dat, hoe dicht bij elkaar en hoe lang bij elkaar?'”

Datalek

Ook bleek er bij de publicatie van een van de apps een datalek te zijn ontstaan. Daardoor waren de gegevens van zo’n honderd tot tweehonderd gebruikers in te zien. “Daarmee wordt het lastig voor het vertrouwen van de bevolking”, zegt Prins. “De vraag is hoe de overheid dat gaat repareren. Op wat voor manier gaan ze laten zien dat de app die ze straks uitkiezen echt veilig is?”

Dat er nog geen kanshebber tussen de gepresenteerde apps zit, komt doordat er hoge eisen worden gesteld, zegt minister voor Medische Zorg Martin van Rijn. “De app moet werken, en ook de privacy goed beschermen. Tegelijkertijd hebben we ook wel haast omdat het een essentiële schakel kan zijn.” Volgens Van Rijn wordt er nu in korte tijd “ongelooflijk veel werk verzet”.

LEES OOK: De corona-app: ‘Een tijdelijke vrijheidswinst, maar je privacy ben je voorgoed kwijt’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer