main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 april 2020 — 09:56

Nog geen geschikte corona-app gevonden: ‘Datalek zorgt voor weinig vertrouwen onder bevolking’

Het kabinet wil morgen een beslissing nemen over de volgende stap in het traject naar de corona-apps. Afgelopen weekend werden er zeven apps gepresenteerd aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maar daarbij zit volgens onafhankelijke experts nog geen geschikte kandidaat. Ook zorgde een datalek in een van de apps voor zorgen over de privacy. Volgens technologiedeskundige Ronald Prins wordt het daardoor lastig om het vertrouwen van de bevolking krijgen, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Onafhankelijke experts onderzoeken de zeven apps en presenteren vandaag en morgen hun bevindingen. De conclusie die we nu al kunnen trekken, is dat het nog even zal duren voordat we een corona-app op onze telefoon hebben staan.

“Je moet een aantal goede uitgangspunten hebben, bijvoorbeeld dat je geen gps-locaties gebruikt”, zegt Prins. Volgens hem leiden dat soort beperkingen van de app tot spanning. “Ik heb die sessies gevolgd afgelopen weekend. Dan zie je dat de GGD zegt: ‘Als we alleen de informatie krijgen over wie bij wie in de buurt is geweest, dan hebben we daar niet veel aan. We hebben meer context nodig. In wat voor setting was dat, hoe dicht bij elkaar en hoe lang bij elkaar?'”

Datalek

Ook bleek er bij de publicatie van een van de apps een datalek te zijn ontstaan. Daardoor waren de gegevens van zo’n honderd tot tweehonderd gebruikers in te zien. “Daarmee wordt het lastig voor het vertrouwen van de bevolking”, zegt Prins. “De vraag is hoe de overheid dat gaat repareren. Op wat voor manier gaan ze laten zien dat de app die ze straks uitkiezen echt veilig is?”

Dat er nog geen kanshebber tussen de gepresenteerde apps zit, komt doordat er hoge eisen worden gesteld, zegt minister voor Medische Zorg Martin van Rijn. “De app moet werken, en ook de privacy goed beschermen. Tegelijkertijd hebben we ook wel haast omdat het een essentiële schakel kan zijn.” Volgens Van Rijn wordt er nu in korte tijd “ongelooflijk veel werk verzet”.

LEES OOK: De corona-app: ‘Een tijdelijke vrijheidswinst, maar je privacy ben je voorgoed kwijt’

Door: Tom Janssen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer