Nog geen geschikte corona-app gevonden: ‘Datalek zorgt voor weinig vertrouwen onder bevolking’
Het kabinet wil morgen een beslissing nemen over de volgende stap in het traject naar de corona-apps. Afgelopen weekend werden er zeven apps gepresenteerd aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maar daarbij zit volgens onafhankelijke experts nog geen geschikte kandidaat. Ook zorgde een datalek in een van de apps voor zorgen over de privacy. Volgens technologiedeskundige Ronald Prins wordt het daardoor lastig om het vertrouwen van de bevolking krijgen, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Onafhankelijke experts onderzoeken de zeven apps en presenteren vandaag en morgen hun bevindingen. De conclusie die we nu al kunnen trekken, is dat het nog even zal duren voordat we een corona-app op onze telefoon hebben staan.
"Je moet een aantal goede uitgangspunten hebben, bijvoorbeeld dat je geen gps-locaties gebruikt", zegt Prins. Volgens hem leiden dat soort beperkingen van de app tot spanning. "Ik heb die sessies gevolgd afgelopen weekend. Dan zie je dat de GGD zegt: 'Als we alleen de informatie krijgen over wie bij wie in de buurt is geweest, dan hebben we daar niet veel aan. We hebben meer context nodig. In wat voor setting was dat, hoe dicht bij elkaar en hoe lang bij elkaar?'"
Datalek
Ook bleek er bij de publicatie van een van de apps een datalek te zijn ontstaan. Daardoor waren de gegevens van zo'n honderd tot tweehonderd gebruikers in te zien. "Daarmee wordt het lastig voor het vertrouwen van de bevolking", zegt Prins. "De vraag is hoe de overheid dat gaat repareren. Op wat voor manier gaan ze laten zien dat de app die ze straks uitkiezen echt veilig is?"
Dat er nog geen kanshebber tussen de gepresenteerde apps zit, komt doordat er hoge eisen worden gesteld, zegt minister voor Medische Zorg Martin van Rijn. "De app moet werken, en ook de privacy goed beschermen. Tegelijkertijd hebben we ook wel haast omdat het een essentiële schakel kan zijn." Volgens Van Rijn wordt er nu in korte tijd "ongelooflijk veel werk verzet".
LEES OOK: De corona-app: ‘Een tijdelijke vrijheidswinst, maar je privacy ben je voorgoed kwijt’