main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 april 2020 — 11:07

Eerste beschermingsmiddelen komen aan via luchtbrug: ‘Elke week 4 miljoen mondkapjes nodig’

Op Schiphol zijn honderdduizenden mondmaskers en tienduizenden isolatiejassen en veiligheidsbrillen uit China aangekomen om hulpverleners te beschermen tegen het coronavirus. Het is de eerste vracht van een veel grotere partij. Deze week moet er in principe iedere dag een soortgelijke lading arriveren.

Minister Martin van Rijn van Medische Zorg verwacht deze week ongeveer 6 miljoen mondmaskers die voor de verpleging van coronapatiënten kunnen worden gebruikt. Samen met KLM-topman Pieter Elbers nam hij de lading van maandagochtend in ontvangst. KLM en het ministerie van VWS geven aan dat ze samen eerder al 12 miljoen mondmaskers en honderdduizenden beschermende en medische hulpmiddelen naar Nederland hebben gehaald.

‘Ook productie in Nederland wordt aangejaagd’

“Naast de grootschalige inkoop, kijken we ook of maskers kunnen worden hergebruikt”, zegt Van Rijn in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ook gaan we de productie in Nederland aanjagen. Dat moet opleveren dat we anderhalf miljoen mondkapjes in Nederland kunnen produceren.”

Dat is nodig ook, want volgens Van Rijn zijn er in de zorg elke week meer dan 4 miljoen mondkapjes nodig. “Die instroom moeten we bijhouden en het liefst bouwen ook nog een voorraad op.”

‘Waarom nu pas?’

FD-journalist Jean Dohmen vraagt zich af waarom er nu pas voldoende mondkapjes zijn. “Waarom heeft dat zo lang moeten duren?” Volgens Van Rijn ligt dat aan de schaarste op de wereldmarkt. “De productiemachine in Azië moesten op volle toeren draaien. Daarnaast waren er logistieke problemen omdat er bijna niet meer gevlogen wordt.” Ook andere landen hadden last van de schaarste, zegt de minister.

LEES OOK: ‘Tekort aan mondkapjes is een schande, daar gaan we ons dood voor schamen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer