main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 16 april 2020 — 23:53

Ondernemen in de anderhalvemetersamenleving: ‘Tweede steunpakket nodig’

Bedrijven zijn bezig protocollen te bedenken om straks in de anderhalvemetersamenleving weer open te kunnen. En een geleidelijke terugkeer naar het ondernemen is heel belangrijk, zegt Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW in de talkshow Op1.

De Boer heeft inmiddels 35 protocollen van bedrijven uit verschillende branches ontvangen over hoe het ondernemen er bij een eventuele versoepeling van de coronamaatregelen uit moet gaan zien. Hij verwacht er komende week nog 25 bij te krijgen. Intussen krijgt De Boer ook nog steeds telefoontjes van bezorgde ondernemers.

LEES OOK: Economische gevolgen coronacrisis zijn ‘gigantisch’: Nederland wordt na Italië en Spanje het hardst getroffen

“Ik had vandaag een meneer aan de lijn die in een tachtig jaar oud familiebedrijf werkt. Hij zei: ‘Hans, ik heb nog twee weken en dan ben ik gezien’. Het bloed loopt echt door de kraan. Voor ons is het dus heel belangrijk dat de economie wel aan de praat blijft.” Volgens De Boer zou dat het beste kunnen door investeringen in bijvoorbeeld wegen en huizen naar voren te halen zodat bedrijven werk hebben.

Ondernemen horeca na coronacrisis

Een van de sectoren waar wordt nagedacht over het ondernemen ná de coronacrisis is de zwaargetroffen horeca. Horecaondernemer Riad Farhat zegt dat het heel moeilijk zal worden om als horeca weer normaal te kunnen functioneren. “Als je straks acht gasten mag hebben waar je er normaal veertig hebt, dan ben je als zaak klaar…”

LEES OOK: Hans de Boer (VNO-NCW): ‘Vanaf mei gaan we weer gas bijgeven’

Hij pleit voor uitbreiding van het steunpakket voor ondernemers vanuit de overheid. “Het huidige pakket is niet toereikend. Wat mij betreft komt er geen protocol voor de horeca zonder steun van de overheid. Dat moet een steunpakket zijn dat ondersteunt om omzet te compenseren als je open wilt gaan. Maar als je het niet gaat redden en dichtblijft, moet dat pakket nog steeds bestaan.”

Tweede steunpakket

Werkgeversvoorzitter De Boer kan Farhat geruststellen. “Er komt een tweede steunpakket. Dat moet ingericht worden op de situatie waarin we stapje voor stapje terug kunnen naar het normale niveau. Dit verhaal gaat over, er komt een vaccin. Waar het nu om gaat is gezonde bedrijven zolang mogelijk in de benen te laten blijven en geleidelijk teruggaan naar een soort van normale situatie.”

De Boer vindt dat er naast de gezondheid ook gekeken moeten blijven worden naar de economische gevolgen van de coronacrisis. “We moeten zachtjes een beetje gas gaan geven. Al met al zijn er 1,2 tot 1,5 miljoen banen die nu stilliggen. Als wij die mensen voor de helft weer aan de praat kunnen krijgen, komen we weer in een normaler patroon. Gezondheid is belangrijk, maar banen en inkomen ook.”

Door: Mark Broersma

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Als je een nieuw paspoort aanvraagt en ophaalt bij de gemeente, sta je er niet zo snel bij stil: de ambtenaar die jou helpt zit op een cruciale plek waar onderwereldfiguren maar wat graag gebruik van maken. Hoe voorkom je dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan nietsontziende criminelen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken Vincent van Thiel en anti-corruptie-expert Peter van Leusden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Luister de podcast nu via je favoriete app!

Elke dinsdag verschijnt de podcast, elke vrijdag is het programma live te horen vanaf 19.00

WNL Haagse Lobby Podcast

Rusland maakt zich volgens bronnen uit het Kremlin op voor een nieuw offensief in februari. De tanks die de Verenigde Staten, Duitsland en andere Europese landen toesturen, kunnen op korte termijn heel hard nodig zijn.

Nu mogelijk ook Nederland tanks naar Oekraïne stuurt, is zelfs het sturen van F-16’s geen taboe meer. Wordt dit het volgende onderwerp van discussie? Hoe ver gaat de steun voor wapens aan Oekraïne? Te gast hierover zijn onder meer:

  • Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif
  • Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis
  • Voorzitter Nederlandse Officieren Vereniging Niels van Woensel

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos zou 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in…

Lees meer

Kamerleden geschrokken door vondst gekkekoeienziekte in Nederland

Verscheidene Kamerleden zijn geschrokken door de vondst van gekkekoeienziekte in Nederland. Landbouwminister Piet Adema meldde woensdag dat bij een dode koe op een boerderij in…

Lees meer

Raad van State: hondenfokkerij in Eersel moet stoppen

Een hondenfokkerij in Eersel (Brabant) moet binnen zes weken stoppen. Van de Raad van State mag de gemeente een dwangsom opleggen als de fokker dat…

Lees meer

Advocaat: meer verlofincidenten dreigen door tekort aan tbs-personeel

Als er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor…

Lees meer

Dilan Yeşilgöz: schrijnende gevallen watersnood Limburg opnieuw bekijken

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil samen met Limburgse gemeenten kijken wat zij kunnen doen tegen “schrijnende situaties” die zijn ontstaan door de overstromingen…

Lees meer

Kabinet spreekt op Catshuis met bedrijven over vestigingsklimaat

Kabinetsleden komen donderdag bijeen op het Catshuis om te praten met bedrijven over het vestigingsklimaat in Nederland. Naast premier Mark Rutte zijn onder anderen ministers…

Lees meer

Rutte: slachtoffers 1953 herinneren ons aan kracht van water

Ook premier Mark Rutte staat stil bij de Watersnoodramp, die woensdag precies zeventig jaar geleden plaatsvond. Volgens hem herinneren de 1836 slachtoffers die in Zeeland,…

Lees meer

ING kampt met storing bij internetbankieren

ING kampt sinds 10.00 uur met een storing bij het online bankieren. Zowel de website als de app is getroffen. Er zijn problemen bij het…

Lees meer

Inflatie daalt, maar boodschappen worden nog altijd duurder

De prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, ondanks dat de inflatie in januari is afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer

Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland is aan het werk

Bijna de helft (48 procent) van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland had op 1 november 2022 werk. Dat betekent dat het  aantal vluchtelingen uit Oekraïne…

Lees meer