main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 16 april 2020 — 15:37

Nederlandse banken hielpen 105.000 bedrijven in coronatijd: ‘De nood is hoog’

Nederlandse banken hebben inmiddels zo’n 105.000 bedrijven bijgestaan in crisistijd, bovenop de maatregelen die door de overheid zijn genomen om de impact van het rondwarende coronavirus het hoofd te bieden. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is met de hulp aan ondernemers tot nu toe 5,4 miljard euro gemoeid.

Met bijvoorbeeld uitstel van aflossing of het bieden van leningen aan bedrijven, werden in totaal 105.000 ondernemers en ruim 17.000 consumenten tijdelijk financieel uit de brand geholpen.

Banken doen alles wat mogelijk is

Volgens NVB-voorzitter Chris Buijink doen de banken ‘alles wat onder deze omstandigheden mogelijk is’. “Maar je kunt het onder deze omstandigheden natuurlijk nooit snel genoeg doen. De nood is hoog.” Banken handelen eerst urgente aanvragen af.

Veel bedrijven hebben door de coronacrisis te maken met wegvallende omzet en hebben volgens Buijink acute behoefte aan liquiditeit. “We horen terug dat uitstel van aflossing op lopende leningen daarbij goed van pas komt, ook in de opmaat naar de anderhalvemetereconomie.”

Ruim 99.000 ondernemingen hebben tot nu toe voor een half jaar uitstel van aflossing gekozen. 5.000 bedrijven hebben een lening of een grotere kredietruimte gekregen. De verwachting is verder dat deze week 800 tot 1000 ondernemingen via de verruimde borgstelling mkb-kredieten van extra krediet worden voorzien. 1400 consumenten hebben een betaalpauze ontvangen van banken voor de aflossing van hun hypotheek.

Meer bedrijven failliet

Wel zijn vorige week meer bedrijven en eenmanszaken failliet verklaard dan in de voorgaande week. In totaal werd voor 94 ondernemingen faillissement uitgesproken. Dat zijn er 20 meer dan een week eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers.

Het statistiekbureau houdt het aantal faillissementen per week bij. In de week tot en met 10 april gingen 86 bedrijven met meerdere personeelsleden in dienst failliet, een stijging van 17 ten opzichte van een week eerder. In dezelfde periode werden 8 eenmansbedrijven failliet verklaard, 3 meer dan een week eerder.

LEES OOK: ‘Eén op vijf zzp’ers na drie maanden in financiële problemen: ‘Werken in sectoren die helemaal platliggen’’

In de groothandel vallen de hardste klappen. In die sector ging 16 bedrijven failliet. Voor de coronacrisis vielen er gemiddeld 6 groothandelsbedrijven per week om. Ook het aantal faillissementen bij zakelijk dienstverleners en horecagelegenheden lag vorige week hoger dan het gemiddelde.

Als eenmanszaken buiten beschouwing worden gelaten, gingen in de eerste vijftien weken van het jaar 923 bedrijven failliet. Dat zijn er twaalf meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het hoogste aantal faillissementen van bedrijven met meerdere medewerkers viel vooralsnog in de tweede week van februari. Toen gingen 107 bedrijven bankroet.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: 'zombiedrug' flakka verovert Nederland

Zombiedrug flakka lijkt steeds meer voet aan de grond te krijgen in Nederland. Wat is deze drug, hoe verslavend is het en wat zijn de mogelijke gevolgen ervan?

Presentator Maaike Timmerman bespreekt het met ex-verslaafde Sam Fijneman, Alex van Dongen van Novadic-Kentron en Joke Bux, begeleider van een huiskamerproject in Vlissingen.

Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Vrijdag 19.00 uur

Koningsdagspecial vanuit Verhalenhuis Belvédère

Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten in Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam:

Zaterdag 17.00 uur
Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer

Zonnebrillen zijn het nieuwe goud voor criminelen: ‘Opticiens worden overvallen met uzi’s’

De populariteit van peperdure zonnebrillen neemt in rap tempo toe en daar springen criminelen maar al te graag op in. Steeds vaker zijn opticiens slachtoffer…

Lees meer