main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Stand van Nederland - 16 april 2020 — 15:37

Nederlandse banken hielpen 105.000 bedrijven in coronatijd: ‘De nood is hoog’

Nederlandse banken hebben inmiddels zo’n 105.000 bedrijven bijgestaan in crisistijd, bovenop de maatregelen die door de overheid zijn genomen om de impact van het rondwarende coronavirus het hoofd te bieden. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is met de hulp aan ondernemers tot nu toe 5,4 miljard euro gemoeid.

Met bijvoorbeeld uitstel van aflossing of het bieden van leningen aan bedrijven, werden in totaal 105.000 ondernemers en ruim 17.000 consumenten tijdelijk financieel uit de brand geholpen.

Banken doen alles wat mogelijk is

Volgens NVB-voorzitter Chris Buijink doen de banken ‘alles wat onder deze omstandigheden mogelijk is’. “Maar je kunt het onder deze omstandigheden natuurlijk nooit snel genoeg doen. De nood is hoog.” Banken handelen eerst urgente aanvragen af.

Veel bedrijven hebben door de coronacrisis te maken met wegvallende omzet en hebben volgens Buijink acute behoefte aan liquiditeit. “We horen terug dat uitstel van aflossing op lopende leningen daarbij goed van pas komt, ook in de opmaat naar de anderhalvemetereconomie.”

Ruim 99.000 ondernemingen hebben tot nu toe voor een half jaar uitstel van aflossing gekozen. 5.000 bedrijven hebben een lening of een grotere kredietruimte gekregen. De verwachting is verder dat deze week 800 tot 1000 ondernemingen via de verruimde borgstelling mkb-kredieten van extra krediet worden voorzien. 1400 consumenten hebben een betaalpauze ontvangen van banken voor de aflossing van hun hypotheek.

Meer bedrijven failliet

Wel zijn vorige week meer bedrijven en eenmanszaken failliet verklaard dan in de voorgaande week. In totaal werd voor 94 ondernemingen faillissement uitgesproken. Dat zijn er 20 meer dan een week eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers.

Het statistiekbureau houdt het aantal faillissementen per week bij. In de week tot en met 10 april gingen 86 bedrijven met meerdere personeelsleden in dienst failliet, een stijging van 17 ten opzichte van een week eerder. In dezelfde periode werden 8 eenmansbedrijven failliet verklaard, 3 meer dan een week eerder.

LEES OOK: ‘Eén op vijf zzp’ers na drie maanden in financiële problemen: ‘Werken in sectoren die helemaal platliggen’’

In de groothandel vallen de hardste klappen. In die sector ging 16 bedrijven failliet. Voor de coronacrisis vielen er gemiddeld 6 groothandelsbedrijven per week om. Ook het aantal faillissementen bij zakelijk dienstverleners en horecagelegenheden lag vorige week hoger dan het gemiddelde.

Als eenmanszaken buiten beschouwing worden gelaten, gingen in de eerste vijftien weken van het jaar 923 bedrijven failliet. Dat zijn er twaalf meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het hoogste aantal faillissementen van bedrijven met meerdere medewerkers viel vooralsnog in de tweede week van februari. Toen gingen 107 bedrijven bankroet.

Door: Peter Visser

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier