main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Foto: ANP
14 april 2020 — 19:09

Groep mannen mishandelt boa’s op eerste paasdag, politie houdt drie verdachten aan

De politie heeft drie mannen aangehouden. Zij worden verdacht van het mishandelen van meerdere buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) op eerste paasdag in Rotterdam, meldt het ANP. De handhavers spraken een groep van zes man aan, omdat zij zich niet aan de afstandsregels hielden. Daar waren de mannen niet van gediend: vijf van de boa’s raakten gewond.

Een van de gewonde boa’s liep een gescheurde achillespees op. Een ander heeft vermoedelijk een hersenschudding, en van de derde handhaver was zijn vinger uit de kom.

“Ze wilden niet meewerken, waarop mijn collega’s bekeuringen uitdeelden. Op dat moment kwam er plotseling een groep van veertien man bij die de boa’s aanviel”, vertelt de woordvoerder van de Nederlandse BOA Bond Eric Lakenman tegen Rijnmond. De toezichthouders werden geschopt en geslagen, maar wisten op de noodknop op hun portofoon te drukken.

‘Het ging heel snel’

“Er kwamen tien boa’s bij om hen te helpen, maar het ging heel snel. Ook zij kregen te maken met geweld”, vertelt Lakenman. Naast de klappen die er uitgedeeld werden, hoestte er ook een 32-jarige man in dichte nabijheid van de handhavers.

LEES OOK: Agressieve man slaat boa’s in elkaar na opmerking over foutparkeren: ‘Tuig’

De 32-jarige hoestter zit vast en moet zich woensdag via het supersnelrecht verantwoorden voor poging tot zware mishandeling. De andere twee verdachten zitten vast in afwachting van hun verhoor.

‘Asociaal gedrag neemt landelijk toe’

Handhavers hebben beperkte geweldsmiddelen, er is geen wapenstok en ze hebben geen vuurwapen of pepperspray om zich enigzins te kunnen verdedigen. De Nederlandse BOA BOND riep maandag dan ook op tot actie. Volgens de vakbond voor buitengewoon opsporingsambtenaren neemt het asociaal gedrag landelijk toe. De boa’s willen van minister Ferd Grapperhaus snel de toezegging dat ze de beschikking krijgen over middelen om zich te verdedigen.

Aboutaleb

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb is het juist niet eens met het bewapenen van de boa’s, zei hij tegen Rijnmond. Volgens de burgemeester verergert dit de situatie alleen maar. “Ze moeten zich juist terugtrekken.”

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Helft winkeliers betaalt huur niet, wanbetalers voornamelijk in grote winkelstraten

Bijna de helft van de winkeliers betaalt de huur niet. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR bij een aantal vastgoedadviseurs. De grootste wanbetalers zitten…

Lees meer

Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier