main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Foto: ANP
14 april 2020 — 19:09

Groep mannen mishandelt boa’s op eerste paasdag, politie houdt drie verdachten aan

De politie heeft drie mannen aangehouden. Zij worden verdacht van het mishandelen van meerdere buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) op eerste paasdag in Rotterdam, meldt het ANP. De handhavers spraken een groep van zes man aan, omdat zij zich niet aan de afstandsregels hielden. Daar waren de mannen niet van gediend: vijf van de boa’s raakten gewond.

Een van de gewonde boa’s liep een gescheurde achillespees op. Een ander heeft vermoedelijk een hersenschudding, en van de derde handhaver was zijn vinger uit de kom.

“Ze wilden niet meewerken, waarop mijn collega’s bekeuringen uitdeelden. Op dat moment kwam er plotseling een groep van veertien man bij die de boa’s aanviel”, vertelt de woordvoerder van de Nederlandse BOA Bond Eric Lakenman tegen Rijnmond. De toezichthouders werden geschopt en geslagen, maar wisten op de noodknop op hun portofoon te drukken.

‘Het ging heel snel’

“Er kwamen tien boa’s bij om hen te helpen, maar het ging heel snel. Ook zij kregen te maken met geweld”, vertelt Lakenman. Naast de klappen die er uitgedeeld werden, hoestte er ook een 32-jarige man in dichte nabijheid van de handhavers.

LEES OOK: Agressieve man slaat boa’s in elkaar na opmerking over foutparkeren: ‘Tuig’

De 32-jarige hoestter zit vast en moet zich woensdag via het supersnelrecht verantwoorden voor poging tot zware mishandeling. De andere twee verdachten zitten vast in afwachting van hun verhoor.

‘Asociaal gedrag neemt landelijk toe’

Handhavers hebben beperkte geweldsmiddelen, er is geen wapenstok en ze hebben geen vuurwapen of pepperspray om zich enigzins te kunnen verdedigen. De Nederlandse BOA BOND riep maandag dan ook op tot actie. Volgens de vakbond voor buitengewoon opsporingsambtenaren neemt het asociaal gedrag landelijk toe. De boa’s willen van minister Ferd Grapperhaus snel de toezegging dat ze de beschikking krijgen over middelen om zich te verdedigen.

Aboutaleb

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb is het juist niet eens met het bewapenen van de boa’s, zei hij tegen Rijnmond. Volgens de burgemeester verergert dit de situatie alleen maar. “Ze moeten zich juist terugtrekken.”

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Documentaire: My Friend, The Mayor

De Amerikaanse verkiezingen komen eraan. In een land waar polarisatie hoogtij viert laat Max Westerman, de oud-correspondent, zien dat het ook anders kan gaan. In zijn documentaire My Friend, The Mayor volgt hij een linkse homoseksueel, die burgemeester wil worden van een conservatieve plaats in de buurt van New York. Is dat mogelijk in het tijdperk van Donald Trump?

Zondag om 23:15
CBS: Huizenprijzen en aantal transacties flink gestegen

Bestaande koopwoningen waren in september 8,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar. Ook…

Lees meer

Oorlog in je Lichaam: doorleven met kanker

Veel psychische problemen die je ziet bij kanker zijn niet zo gemakkelijk te behandelen met methodes die je in de gewone geestelijke gezondsheidszorg (ggz) zou…

Lees meer

Nederlandse ‘sekteleider’ verdacht van misbruik en verkrachting

Justitie in Duitsland verdenkt een 58-jarige Nederlandse ‘sekteleider’ van seksueel misbruik van kinderen en verkrachting. De man zou bovendien iemand mishandeld hebben en een vrouw…

Lees meer

Vijf aanhoudingen om vondst ‘professioneel’ drugslab in Eersel

De politie heeft inmiddels vijf mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het drugslab dat woensdag in het Brabantse Eersel werd ontdekt. In het lab…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier