Zorgpersoneel wordt nauwelijks getest op corona: ‘Verpleegkundigen werken weer met verschijnselen’
Het testen van zorgpersoneel op het coronavirus komt nog onvoldoende op gang. Dit blijkt uit onderzoek van vakbond Nu'91 onder ruim 2500 verpleegkundigen en verzorgenden. Ruim 60 procent hiervan stelt dat collega's met een mogelijke besmettingen niet actief getest wordt. Dat meldtHet Parool.
Eind maart kondigde zorgminister Hugo de Jonge aan dat het aantal coronavirustesten flink zou worden opgeschroefd. Dat zou deze week moeten gebeuren, maar volgens 55 procent is er sinds maandag nog geen verbetering. Slechts twintig procent geeft aan dat er wel meer getest. "Alleen als je aan alle klachten voldoet, word je getest", zo geeft een deelnemer van het onderzoek aan. Van de zorgmedewerkers geeft 16 procent aan niet eens te weten dat er meer getest kan worden.
'Schrijnend om te constateren'
In de gehandicaptenzorg geeft 74 procent aan dat collega's met een mogelijke besmetting niet actief worden getest. "Het is schrijnend om te constateren dat er in verpleeg- en verzorgingshuizen, de thuiszorg en gehandicaptenzorg geen substantiële verbetering is", zo beschrijft de woordvoerder van Nu'91 Michel van Erp de situatie.
'Zou geen belemmering moeten zijn'
GGD-GHOR Nederland, de overkoepelende organisatie van gezondheidsdiensten, laat weten dat sinds deze week bij alle 25 GGD’en in het land zorgmedewerkers getest worden die buiten het ziekenhuis werkzaam zijn. "Zorgmedewerkers met 24 uur klachten die buiten het ziekenhuis werkzaam zijn, direct patiëntencontact hebben en die onmisbaar zijn voor de zorgcontinuïteit, kunnen zich melden bij hun bedrijfsarts," licht een woordvoerder toe. Kandidaten worden geselecteerd op basis van de richtlijnen van het RIVM en indien nodig bij de GGD aangemeld voor een test. "Op dat moment zou er geen enkele belemmering moeten zijn om door de GGD getest te worden."