Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Basisschoolleraren verwachten ‘grote problemen’ voor leerlingen als zij nog vier weken thuiszitten

Redactie

Driekwart van de basisschoolleraren voorziet grote problemen voor leerlingen, als zij door de coronacrisis nog vier weken thuis moeten zitten. Leerkrachten zijn onder andere bang dat de motivatie gaat afnemen. Dat meldt DUO Onderwijsonderzoek & Advies na onderzoek in samenwerking met onderwijsvakblad Didactief.

De angst is ook dat het afstandsonderwijs te veel van ouders vergt. Leraren waarschuwen dat kinderen die al een achterstand hebben, of die ouders hebben die de Nederlandse taal niet goed spreken, nog verder achterop zullen gaan raken.

'Moeilijk contact te houden met sommige leerlingen'

"Mijn zus is leerkracht in de Schilderswijk in Den Haag. Ook zij geeft aan dat het ontzettend moeilijk is contact te houden met sommige leerlingen", vertelt fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Zo hebben sommige kinderen niet de middelen - zoals iPads - om goed thuisonderwijs te volgen.

LEES OOK: Kinderen met onveilige thuissituatie kunnen binnenkort naar school dankzij regeling

Ook zegt Segers dat er veel kinderen teruggaan naar het land van herkomst van de ouders, bijvoorbeeld Polen. Dat zou volgens hem ook vaak het contact bemoeilijken. Uit het onderzoek van DUO blijkt bijvoorbeeld dat in veel gevallen (64 procent) er nog lesmateriaal op school gehaald moet worden, wat in zo'n geval niet zou lukken. "In veel gevallen gaat het goed, maar in sommige niet", aldus Segers.

Een op de vijf werkt redelijk serieus

Wel zijn de docenten positief over de inzet van de leerlingen op dit moment. Bijna driekwart is thuis volgens de leraren serieus aan de slag, waarvan een op de vijf ook nog eens redelijk serieus. Een op de veertien kinderen zou er niet zo hard aan trekken, en met een kleine groep van twee procent hebben leraren helemaal geen contact.

Vrijwel alle leerkrachten in Nederland (94 procent) verzorgen momenteel afstandsonderwijs. De kernvakken rekenen, taal en lezen krijgen de meeste aandacht, wereldoriëntatie (aardrijkskunde, geschiedenis, biologie) en creatieve vakken komen minder aan bod.

Het onderzoek werd deze week gedaan onder 606 leerkrachten die lesgeven aan groep 3 tot en met 8 op een basisschool.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau