Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Afscheid in verpleeghuizen kan soepeler: ‘Geliefde zo laten gaan is onmenselijk’

Redactie

Hoe kunnen we rouwen in een tijd waarin omhelzen niet meer vanzelfsprekend is? Familie en geliefden van mensen die in verpleeghuizen op hun sterfbed liggen, kunnen vaak ook daar geen afscheid meer nemen. "Je geliefde moeten laten gaan op afstand is onmenselijk", zegt Gert-Jan Segers in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De CU-leider pleit ervoor dat er één lijn wordt getrokken wat betreft bezoek. "Misschien kan er gekeken worden of mensen toch dichtbij kunnen komen met de juiste beschermingsmiddelen."

Voor nu geldt dat dit bij sommige verpleeghuizen wel kan, maar bij veel ook niet. "Ik ben bang dat dit trauma's op gaat leveren voor de hele samenleving", zegt Segers. "Heel veel gezinnen staan onder druk." Volgens de fractievoorzitter moeten we ons alvast voorbereiden op wat hierna gaat komen.

'Dan krijg je iemand terug in een kist'

Uitvaartondernemer Lot Rohde maakt van heel dichtbij mee hoe moeilijk het in deze tijd is om een rouwproces te doorlopen. "Ik heb een uitvaart gehad waarbij een vrouw geen afscheid kon nemen van haar nog niet zo oude, maar wel demente man," vertelt ze.

"Hij zat in een verzorgingstehuis. De deuren gingen daar drie weken geleden dicht, terwijl zijn vrouw daar dagelijks kwam. Vervolgens kreeg zijn vrouw een telefoontje: hij heeft corona."

LEES OOK: Topdrukte in de uitvaartbranche door coronacrisis: ‘We zijn harder aan het werk voor veel minder omzet’

"Dan weet je gewoon: hij gaat sterven, zonder jou, of zonder iemand", aldus Rohde. "En dan krijg je iemand terug in een kist." Daar kan je volgens Rohde allemaal mooie alternatieven op verzinnen voor een uitvaart, maar in zo'n geval werkt dat niet. "Dit is gewoon ellende."

Alternatieven

Toch wordt er veel naar alternatieve manieren gezocht, nu er niet meer dan dertig mensen bij een uitvaart mogen zijn. In Aalten hebben ze een oplossing bedacht om toch zo veel mogelijk mensen afscheid te laten nemen.

De familie staat in de deuropening, de kist ligt erbij. "Families mogen in de auto langsrijden. Ze mogen niet uit de auto komen, maar kunnen wel vanuit daar hun condoleances overbrengen," vertelt begrafenisondernemer Bert van Asselt. "Zo kunnen ze de overledene de laatste eer bewijzen." Volgens Van Asselt zijn de reacties ontzettend positief. "Een heel mooi alternatief", vindt Rohde.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau