Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Noodfonds voor zorgpersoneel dat zelf op ic belandt of overlijdt: ‘Er is meer nodig dan alleen applaus’

Redactie

Zorgpersoneel dat intensief met coronapatiënten werkt loopt daarbij zelf een verhoogd risico om het virus op te lopen, en daarmee ook op de intensive care te belanden of zelfs te overlijden. Voor deze mensen willen twee Utrechtse artsen een noodfonds oprichten, zodat zij op een vergoeding kunnen rekenen. Kamerlid Liliane Ploumen van de PvdA staat hierachter. "Wij zien een rol voor de overheid", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het fonds valt onder de nieuw opgerichte Stichting Zorg na Werk In Coronazorg (ZWIC) en werd bedacht door orthopedisch chirurg Sander Muijs en traumachirurg Marijn Houwert van het UMC Utrecht. De aanleiding voor de oprichting van de stichting was de eerste operatie van een Covid-19-patiënt die Muijs uitvoerde. Na afloop belde hij collega Houwert met zijn idee.

30.000 tot 50.000 euro

Houwert: "Wij willen dat het zorgpersoneel dat nu intensief contact heeft met coronapatiënten twee jaar financieel rugdekking krijgt als er iets met hen mocht gebeuren. Bij overlijden wordt er dan 50.000 euro uitgekeerd, bij een ic-opname 30.000 euro", zei hij in het programma Nieuwsuur.

LEES OOK: Psychische steun voor zorgpersoneel via hulplijn, ook kindertelefoon staat roodgloeiend

Lodewijk Asscher kaartte dit onderwerp tijdens het coronadebat op woensdag ook aan. De PvdA-leider is ook voor zo'n noodfonds. "Wij hebben een voorstel gedaan aan de minister waarin we zeggen: kijk eens naar wat er gedaan kan worden, wij zien een rol voor de overheid", verduidelijkt Ploumen. "Het gaat om best wel veel geld, maar de zorgmedewerkers hebben nu toch echt wel meer nodig dan alleen applaus."

'Ongewone tijden, ongewone oplossingen'

Welk bedrag de overheid dan zou moeten bijdragen is nog onduidelijk. Daar moet de minister nog naar kijken, zegt Ploumen. "Dit zijn ongewone tijden, en daarom moeten we met ongewone oplossingen komen."

Zorgvakbond NU'91 heeft zich als een van de eersten aangesloten bij het initiatief van de Utrechtse artsen. De organisatie lobbyt er bij het kabinet voor een goede compensatieregeling in het leven te roepen voor zorgpersoneel en hun nabestaanden.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau