Zorgen om privacy bij corona-apps van de overheid: ‘Wordt het verplicht of niet?’
Het kabinet wil twee apps gaan gebruiken waarmee contacten kunnen worden opgespoord van mensen die besmet zijn met het coronavirus. Naar deze technologie voor contactonderzoek, wordt nu onderzoek gedaan, zei zorgminister Hugo de Jonge dinsdag na het crisisberaad. Ondanks dat de minister en premier Rutte benadrukte dat de privacy belangrijk is bij het ontwikkelen van de apps, zijn er toch veel zorgen. Vooral het verplicht stellen van deze apps, zou een privacyprobleem opleveren zegt FD-journalist Hella Hueck in Goedemorgen Nederland.
Een van de apps houdt bij waar de gebruiker is geweest en met wie hij in contact komt. Op die manier kan bij een eventuele besmetting makkelijk getraceerd worden wie er risico lopen om het virus ook te hebben.
Verplicht of niet?
Volgens Hueck is de grootste zorg of de app verplicht wordt of niet. "Daar was minister Hugo de Jonge niet helemaal duidelijk over. Dat is lastig, want onze Europese privacywetgeving zegt dat je toestemming moet geven voor het delen van dit soort gegevens. Als je de app verplicht stelt, dan is dat geen vrijwillige toestemming."
De ontwikkeling de app kan wel relatief snel worden gerealiseerd, denkt Hueck. "Er zijn er al dit soort apps in het buitenland, in Singapore bijvoorbeeld. Ook in Nederland hebben bedrijven al naar dit soort apps gekeken. Wel moet er nog een spoedwet worden aangenomen voordat de overheid dit kan gaan doen."
Binnen de kaders van de wet
Ook CDA-Europarlementariër Esther de Lange benadrukt het belang om deze apps binnen de kaders van de wet in te voeren. "Het moet ook proportioneel zijn, dus tijdelijk." Zij hoopt dat deze apps kunnen helpen om de economie langzaam weer op te starten. "Als deze apps kunnen helpen om het opstarten makkelijker te maken, dan is het verstandig om hier naar te kijken."