Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Veel tegenstrijdige berichten over corona: ‘Heeft mondkapje nou wel of geen zin?’

Redactie

Overheden over de hele wereld spreken elkaar tegen, iedereen kan maar van alles roepen: in deze tijd hebben we behoefte aan factchecks. Arts-microbioloog Marc Bonten helpt ons daarbij in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

Zo hebben mondkapjes volgens het RIVM geen zin, maar adviseert de Amerikaanse gezondheidsdienst hun inwoners wél om mondkapjes te gaan dragen. 1,5 meter afstand is niet genoeg, en waarom zijn in Zweden de scholen en kroegen nog gewoon open?

Wel of geen mondkapje?

"Ik denk dat de Amerikanen zich gebaseerd hebben op een publicatie die gisteren verschenen is, waarin is onderzocht of chirurgische maskers de verspreiding van virussen reduceren", licht Bonten toe. "Het onderzoek gaat uit van iemand die het virus uitscheidt, door te hoesten." Hieruit blijkt dat dit inderdaad helpt de verspreiding (deels) tegen te gaan. "Het probleem is echter nog steeds dat je door een mondkapje veel meer aan je gezicht zit. Het virus gaat dan aan je handen zitten en verspreidt zich op die manier. Of mondkapjes dus daadwerkelijk de verspreiding tegen gaan, durf ik niet te zeggen."

Temperatuur en luchtvochtigheid

Marktonderzoeker en klimatoloog Maurice de Hond zegt een gelijkenis te zien in de gebieden waar corona om zich heen heeft gegrepen: de temperatuur is tussen de 4 en 11 graden is en de luchtvochtigheid erg laag. Is het aannemelijk dat deze eigenschappen relevant kunnen zijn voor de verspreiding? "Theoretisch zou dat kunnen, of dat zo is zien we de komende maanden. Er zijn veel meer verschillen tussen die gebieden, die ook invloed kunnen hebben", aldus De Hond. "Dit soort analyses leveren interessante associaties op, maar geven geen enkel bewijs."

LEES OOK: Nepnieuws in omloop over corona: ‘Kijk goed wat je doorstuurt of deelt’

Doet Zweden het beter dan wij?

Virologen in Zweden vinden dat een sluiting van scholen en kroegen niet nodig is. Het dodental valt er tot nu toe mee, met vooralsnog 333 doden. Zijn zij een voorbeeld voor iedereen die kritisch is op het Nederlandse beleid, of hebben ze geluk gehad? Bonten: "We weten niet precies waar Zweden nu staat. Misschien is dat nog aan het begin van de pandemie." De mate waarin het virus zich verspreidt is van heel veel dingen afhankelijk. Zo is Zweden een stuk minder dichtbevolkt dan Nederland, Zuid-Korea en Taiwan. "Dat soort zaken kunnen allemaal gaan meespelen, maar we zullen het zien."

7 in plaats van 1,5 meter afstand

Er was ook een advies waar gezegd werd dat 7 meter afstand beter is dan de huidige 1,5. "Vast waar, 20 is waarschijnlijk nog beter," lacht Bonten. De anderhalve meter is volgens hem niet wetenschappelijk vastgesteld, "Maar wel gebaseerd op hoe ver mensen ongeveer hoesten, en haalbaar."

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau