main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 2 april 2020 — 10:42

Waarom test Nederland niet meer mensen op het coronavirus?

Testen is de enige manier om goed inzicht te krijgen in hoe het coronavirus zich verspreid en wie er immuun voor is. Toch wordt er in Nederland maar weinig getest, in tegenstelling tot andere landen. Volgens zorgjournalist Marieke ten Katen is er onvoldoende capaciteit, en is het nog onduidelijk hoe betrouwbaar de immuuntesten zijn, zo zegt zij in Goedemorgen Nederland.

Het testen op immuniteit zal zeker nodig zijn wanneer de coronamaatregelen mogelijk versoepeld worden, zegt Ten Katen. “Je wil dan weten wie het niet meer kan krijgen. Het is echt wachten op deze tests om daar een goed beeld van te krijgen.”

Anti-stoffentest

Hans Zaaijer, medisch microbioloog van bloedbank Sanquin, legt het verschil uit tussen de twee verschillende testen. “Je hebt de gewone test die kijkt of je het virus hebt op dit moment. Maar we hebben het nu over de anti-stoffentest. Die kijkt of je het virus hebt gehad.”

Volgens Zaaijer is het nog onduidelijk of de antistoffentest betrouwbaar genoeg is. “Dat zijn we nu aan het uitzoeken. Om de kans op een fout beter in kaart te brengen, moeten we echt nog meer onderzoek doen. Ik hoop dat we binnen een maand weten welke test geschikt is.”

“Als je weet dat een groot deel van de bevolking immuun is, dan is de kans kleiner dat het virus zich op grote schaal kan verspreiden”, Marieke ten Katen. “Maar dat weten we nu simpelweg niet. Ook weten we weinig over hoe immuun mensen zijn na het doormaken van dit virus, en hoe lang zij immuun zijn.”

‘Deze cijfers zijn gokjes’

De cijfers over het aantal besmettingen zijn door het gebrek aan testen niet compleet. “De cijfers die we nu zien langskomen zijn gokjes. Die tests zijn in ontwikkeling, maar het is belangrijk dat die tests heel secuur zijn”, zegt Ten Katen.

Minster Huge de Jonge (Volksgezondheid) kondigde eerder al aan dat er capaciteit wordt vrijgemaakt om extra te testen of mensen op dit moment corona hebben. “Dat is om te kijken of mensen besmettelijk zijn en thuis moeten blijven”, zegt Ten Katen. “Maar ook voor de immuuntesten wordt geprobeerd extra capaciteit te creëren. We hebben nu nog niet voldoende capaciteit.”

Ook als bij mensen getest wordt of ze op dit moment het coronavirus hebben, moeten we voorzichtig zijn met harde conclusies verbinden aan een testuitslag, zo waarschuwt Ten Katen. “De eerste dagen dat je ziek bent, kan het zijn dat de test nog negatief uitvalt.” Als je diezelfde test twee of drie dagen later doet, is de test ineens wel positief, legt Ten Katen uit. Dat is gevaarlijk, omdat mensen met een negatieve uitslag vervolgens wel anderen kunnen besmetten. “Dan heb je het gevoel dat je weer een feestje kunt vieren, terwijl dat niet zo is.”

LEES OOK: Zelftesten voor coronavirus te koop: ‘Ik zou er niet aan beginnen’

 

Door: Tom Janssen

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier