main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
2 april 2020 — 18:52

Topclubs roepen KNVB op: ‘Stop met voetbal wegens coronavirus’

De Nederlandse topclubs Ajax, AZ en PSV hebben de KNVB opgeroepen een streep te zetten door het huidige voetbalseizoen. Ook andere clubs willen niet meer spelen vanwege het coronavirus.

Vanwege de maatregelen van het kabinet mag er sowieso tot 1 juni niet meer gevoetbald worden. De bedoeling is om het seizoen in de zomermaanden uit te spelen. Maar wat een groot deel van de Eredivisieclubs betreft volgt Nederland het voorbeeld van België en wordt per direct met de competitie gestopt.

LEES OOK: Eredivisie ligt tot minimaal 1 juni stil: ‘Misschien wordt er wel helemaal niet meer gevoetbald’

Ajax voerde de discussie gisteravond nog maar een keer op. “De Eredivisie is dood, het leven is eruit”, sprak directeur Marc Overmars. Hij riep op het seizoen te staken. “Waarom gaat het op dit moment over geld en niet over de volksgezondheid?”, verweet hij voetbalbond KNVB.

‘Voetbal van ondergeschikt belang’

Inmiddels hebben AZ en PSV zich bij Ajax aangesloten en ook opgeroepen het seizoen vroegtijdig te stoppen. “Wij vinden het op geen enkele manier te verantwoorden om het restant van de wedstrijden uit te spelen”, zegt algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV. Hij stipt nog eens aan dat zijn club in de brandhaard van het coronavirus, Brabant, te vinden is.

AZ sluit zich daarbij aan. “Wij snappen als geen ander dat dit een zeer lastig besluit zal zijn”, reageert algemeen directeur Robert Eenhoorn op de clubwebsite. “Maar wij vinden de huidige corona-situatie dusdanig zorgwekkend dat het uitspelen van het restant van de wedstrijden zonder publiek voor ons van ondergeschikt belang is. Er is bovendien nog teveel onzekerheid over hoe het coronavirus zich verder zal ontwikkelen.”

EK uitgesteld

Ook andere clubs, zoals Feyenoord, PEC Zwolle, ADO Den Haag, Fortuna Sittard en RKC Waalwijk zouden voorstander zijn van het stoppen met voetballen dit seizoen. Of er een kampioen wordt aangewezen, of er ploegen degraderen en hoe de Europese tickets worden verdeeld, zal op een later moment moeten worden bepaald. Eerder werd vanwege het coronavirus het EK voetbal van deze zomer al uitgesteld naar 2021.

Door: Mark Broersma

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier