main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
2 april 2020 — 15:13

Pas op! Oplichters misbruiken Belastingdienst om u te bestelen

Nederlanders doen de komende tijd hun belastingaangifte en oplichters proberen in die periode hun slag te slaan. Daarom trekt de politie vandaag aan de bel: trap niet in telefoontjes of sms’jes van de Belastingdienst waarin wordt gevraagd geld over te maken.

De meeste mensen doen hun belastingaangifte tussen 1 maart en 1 mei. Bij de politie in het oosten van het land zijn al meerdere meldingen binnengekomen van mensen die bleken te zijn opgelicht, terwijl zij dachten de Belastingdienst aan de telefoon te hebben gehad.

De politie heeft daarom online beschreven hoe deze oplichters te werk gaan. Iemand die zich voordoet als een medewerker van de Belastingdienst belt op om aan te geven dat er nog een rekening openstaat. Mocht deze niet worden betaald, dan zal er een deurwaarder langs worden gestuurd om het geld alsnog op te komen halen.

Belastingdienst belt niet voor geld

Die deurwaarder hoeft echter niet te komen als de persoon met de openstaande rekening direct het resterende bedrag betaald. De beller geeft een rekeningnummer door waar het geld op gestort kan worden. Trap er niet in, zegt de politie.

Want de Belastingdienst zal nooit via telefoon of sms vragen om geld over te maken, benadrukt de politie. Het rekeningnummer dat de beller doorgeeft is ook niet van de Belastingdienst. Mensen die wél betalen, storten dus geld aan criminelen.

LEES OOK: Pas op! Op deze nieuwe manier proberen oplichters je te beroven

Mensen die zo’n telefoontje krijgen, wordt dan ook geadviseerd om direct op te hangen. Volgens de politie lijkt het alsof de oplichters veel informatie van je weten, waardoor mensen geloven dat ze echt de Belastingdienst aan de telefoon hebben. Maar toch klopt het niet, is de boodschap van de politie.

Advies politie

De politie constateert dat mensen zich vaak schamen als zij in deze manier van oplichting zijn getrapt. Toch wordt hen gevraagd naar de politie te stappen. Kinderen en kleinkinderen wordt bovendien geadviseerd deze oplichtingspraktijken te bespreken met hun ouders of grootouders.

En mensen die een dergelijk telefoontje krijgen, wordt gevraagd het nummer waarmee wordt gebeld of andere informatie uit het gesprek te noteren en te delen met de politie.

Door: Mark Broersma

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier