Pas op! Oplichters misbruiken Belastingdienst om u te bestelen
Nederlanders doen de komende tijd hun belastingaangifte en oplichters proberen in die periode hun slag te slaan. Daarom trekt de politie vandaag aan de bel: trap niet in telefoontjes of sms'jes van de Belastingdienst waarin wordt gevraagd geld over te maken.
De meeste mensen doen hun belastingaangifte tussen 1 maart en 1 mei. Bij de politie in het oosten van het land zijn al meerdere meldingen binnengekomen van mensen die bleken te zijn opgelicht, terwijl zij dachten de Belastingdienst aan de telefoon te hebben gehad.
De politie heeft daarom online beschreven hoe deze oplichters te werk gaan. Iemand die zich voordoet als een medewerker van de Belastingdienst belt op om aan te geven dat er nog een rekening openstaat. Mocht deze niet worden betaald, dan zal er een deurwaarder langs worden gestuurd om het geld alsnog op te komen halen.
Belastingdienst belt niet voor geld
Die deurwaarder hoeft echter niet te komen als de persoon met de openstaande rekening direct het resterende bedrag betaald. De beller geeft een rekeningnummer door waar het geld op gestort kan worden. Trap er niet in, zegt de politie.
Want de Belastingdienst zal nooit via telefoon of sms vragen om geld over te maken, benadrukt de politie. Het rekeningnummer dat de beller doorgeeft is ook niet van de Belastingdienst. Mensen die wél betalen, storten dus geld aan criminelen.
LEES OOK: Pas op! Op deze nieuwe manier proberen oplichters je te beroven
Mensen die zo'n telefoontje krijgen, wordt dan ook geadviseerd om direct op te hangen. Volgens de politie lijkt het alsof de oplichters veel informatie van je weten, waardoor mensen geloven dat ze echt de Belastingdienst aan de telefoon hebben. Maar toch klopt het niet, is de boodschap van de politie.
Advies politie
De politie constateert dat mensen zich vaak schamen als zij in deze manier van oplichting zijn getrapt. Toch wordt hen gevraagd naar de politie te stappen. Kinderen en kleinkinderen wordt bovendien geadviseerd deze oplichtingspraktijken te bespreken met hun ouders of grootouders.
En mensen die een dergelijk telefoontje krijgen, wordt gevraagd het nummer waarmee wordt gebeld of andere informatie uit het gesprek te noteren en te delen met de politie.