Nederland toch bereid portemonnee te trekken voor steun Zuid-Europa
Het kabinet is bereid ongeveer 1 miljard euro in een 'coronafonds' te stoppen, bevestigde minister van Financiën Wopke Hoekstra gisteren. Dit gebaar moet een einde maken aan dagen van onzekerheid over wel of geen steun aan de EU. Volgens Jean Dohmen, financieel journalist, is dit een handreiking vanuit Nederland na alle kritiek die we gekregen hebben. "Maar er wordt achter de schermen nog een gevecht gevoerd", vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO1.
"Dit is een gebaar dat Italië en Spanje ook kan helpen, maar de Italiaanse regering heeft al duidelijk gemaakt dat dit niet genoeg is", aldus Dohmen. Premier Rutte gaat binnenkort in overleg met zijn Spaanse en Italiaanse collega's en EU-president Michel over een mogelijk gezondheidsfonds. Dat wordt volgens Dohmen geen gemakkelijk gesprek.
Niet genoeg middelen
Gezondheid en zorg-journalist Marieke ten Katen vraagt zich af of het geld wel uitgegeven kan worden aan de middelen die ze nodig hebben, omdat die er simpelweg niet zijn. "De hele wereld zit op de beademingsapparaten die zij hebben te wachten, en er zijn ook tekorten aan de benodigde medicijnen. Bovendien moet je personeel hebben." Met geld kom je dan niet zo ver, denkt Ten Katen.
Gezamenlijke Europese leningen
De reden waarom Italië geld wil is vooral om bedrijven te steunen, zoals Nederland en Duitsland dat bijvoorbeeld doen. "De zuidelijke landen willen gezamenlijk geld lenen met andere Europese landen, zo is dat goedkoper voor Italië", duidt Dohmen. Dat zorgt nu eigenlijk voor de grootste frictie. Nederland wil geen gezamenlijke schulden, dat is ook vastgelegd in het regeerakkoord van deze coalitie. Het gebaar maakt volgens Dohmen dus voorlopig geen einde aan het geharrewar waar we de afgelopen dagen getuige van waren.
LEES OOK: Wereldgezondheidsorganisatie ziet bemoedigende signalen in Italië