main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 1 april 2020 — 08:21

Scholen en horeca blijven dicht tot minstens 28 april: ‘Hoop dat iedereen in Nederland dit begrijpt’

Scholen, kinderdagverblijven en eet- en drinkgelegenheden blijven nog minstens tot en met dinsdag 28 april dicht. Het kabinet verlengt de sluiting, die aanvankelijk tot 6 april zou duren. Ook de andere maatregelen tegen het coronavirus die tot 6 april zouden gelden, blijven nog zeker ruim drie weken langer van kracht, maakte premier Mark Rutte dinsdagavond bekend.

Ook bijvoorbeeld sportclubs, theaters, musea en kappers blijven tot en met de dag na Koningsdag gesloten. Evenementen waarvoor een vergunning nodig is waren al voor langere tijd verboden, tot 1 juni. Rutte gaf aan dat die datum ook wordt aangehouden voor het profvoetbal.

Scholen blijven door de verlenging tot en met de meivakantie gesloten. Dat schept duidelijkheid voor leraren en ouders, zegt Rutte.

‘Hoop dat iedereen dit begrijpt’

Volgens de premier was er geen ander besluit mogelijk om te voorkomen dat de virusuitbraak uit de hand loopt. “Het verloop van het aantal besmettingen en de capaciteit op de intensivecareafdelingen laat geen ander besluit toe. Ik hoop dat iedereen in Nederland dit ook begrijpt.”

Een lockdown is volgens de premier “niet voorzien”. Er zijn geen plannen om voor 28 april de maatregelen nog verder aan te scherpen, maar “in een crisis weet je nooit 100 procent” wat er gebeurt, zegt de premier. Het kabinet kijkt de week voor 28 april of het de maatregelen verder verlengt.

‘We zijn er nog lang niet’

Volgens Rutte ziet iedereen dat we ons heel goed aan de regels houden. “Gelukkig. De straten, de treinen, de kantoren zijn leeg. We zijn binnen en werken zoveel mogelijk thuis. We doen de boodschappen alleen, houden die 1,5 meter afstand, niesen in onze elleboog en we wassen onze handen stuk.” Het is belangrijk dat we ons daar de komende weken allemaal aan blijven houden, benadrukte de premier.

De maatregelen vertragen volgens deskundigen de verspreiding van het virus, maar zei Rutte: “We zijn er nog lang niet. Kijk naar het enorme aantal doden vandaag, 175. We moeten dit virus onder controle krijgen. Daarom, hou vol én blijf u aan de regels houden.”

‘Weer beroep op de Nederlandse burgers’

Politiek journalist Marieke Smits van Omroep WNL legt in Goedemorgen Nederland uit dat Mark Rutte zeer duidelijk was tijdens de persconferentie. “Hij kwam binnen en begon meteen over de datum van 28 april. Hij legde duidelijk in punten uit wat de afspraken zijn en wat dat betekent, dat was heel helder.”

Ook deed Mark Rutte een beroep op de Nederlandse burgers. “Dat doet hij steeds de afgelopen weken, dat komt steeds terug bij persconferenties. Hij gaf de Nederlandse burgers ook een complimentje en stak hij ze een hart onder de riem.”

‘Wees iets duidelijker over meivakantie’

Volgens Smits had Rutte wel iets duidelijker kunnen zijn over de meivakantie en of mensen dan nog wel weg moeten gaan. “Dat had iets helderder kunnen zijn. Wees dan duidelijk en zeg dat je het niet moet doen. Boek gewoon geen vakanties want de kans dat die datum van 28 april wordt verlengd is heel groot.”

LEES OOK: RIVM: nu meer dan 1000 doden in Nederland door coronavirus

Door: Bert van Doorn

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier