Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd in een interview met NRC.

“Variabele beloningen zijn in deze coronacrisis niet op hun plek. We doen een oproep aan alle bedrijven om ervan af te zien”, zei hij. “Iedereen is onzeker over zijn baan en heeft veel spanning, als bedrijf moet je daarop reageren.” De oproep is in het bijzonder gericht op de raden van commissarissen van de ondernemingen. Zij zijn verantwoordelijk voor het beloningsbeleid. “Dit moet wat ons betreft voor alle raden van commissarissen een punt op de agenda zijn”, aldus Koster.

‘Ze doen er verstandig aan’

De VEB wil niet dat alle dividenduitkeringen stoppen, wat de laatste dagen ook veel voorgesteld wordt. “Wij vinden dat alle bedrijven moeten kijken wat de crisis betekent voor hun cashflow. Als er problemen dreigen doen ze er verstandig aan de dividenduitkering voorlopig uit te stellen.”

Koster onderkende in NRC dat dit voor sommige VEB-leden “geen prettige boodschap” is, maar dat daarvoor volgens wel begrip moet worden getoond.

‘Niet gepast’

Ondernemer Jacqueline Zuidweg vindt het terecht als bedrijven hun bestuurders dit jaar niet zouden belonen. “Dat is niet gepast om dat nu te doen. Die bonussen zijn gebaseerd op behaalde resultaten en je weet dat de resultaten dit jaar echt slecht zullen zijn. Die liquiditeit hou je natuurlijk liever in kas. Het zou niet kunnen om nu enorme bonussen uit te keren en als je later dan sorry zegt omdat je niets meer voor de mensen kan betekenen. Dat zou heel raar zijn.”