main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 1 april 2020 — 16:17

Leids bedrijf wil begin 2021 vaccin tegen coronavirus op de markt brengen

Het Leidse bedrijf Janssen Biologics gaat aan kop in de race om een coronavaccin. Maandag maakten zij bekend een veelbelovende ‘kandidaat’ gevonden te hebben, waar ze de komende maanden specifiek onderzoek op gaan doen. Hier wordt een miljard dollar in geïnvesteerd. Het middel is nu al in productie, op ‘eigen risico’ van de producent, zodat er een voorraad klaar ligt als het daadwerkelijk effectief is.

Het vaccin zorgde voor positieve resultaten uit dierproeven. Zo bleek dat het middel antistoffen aanmaakt die zich hechten aan het virus, wat een goed teken is. Er wordt verwacht dat er eind september al op de eerste mensen ‘getest’ kan worden. Dit willen ze, om snelheid te maken, waarschijnlijk in de VS en Engeland doen, liet Janssen Biologics weten aan het FD. In Nederland zijn de regels voor klinische tests namelijk strenger, wat het proces zou vertragen.

Productie en financiering

Er wordt volgens ondernemer Jacqueline Zuidweg flink geld geïnvesteerd in dit soort initiatieven, vertelt ze in Goedemorgen Nederland. “Het levert uiteindelijk natuurlijk heel veel op. Als je het winnende vaccin hebt uitgebracht, gaan de investeerders ook weer cashen.”

De productie en financiering worden mogelijk gemaakt door het moederbedrijf van Janssen, de Amerikaanse farmagigant Johnson en Johnson, en door BARDA, een agentschap van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid. Deze samenwerking zorgde in het verleden al voor een vaccin tegen ebola.

‘Resultaten echt positief’

Er zijn geen garanties, maar Hanneke Schuitemaker, hoofd virale vaccins bij Janssen, vertelt aan NU.nl dat de eerste resultaten ‘echt positief’ zijn. “We hebben geen reden om aan te nemen dat het niet werkt.”

In 2021 hoopt het bedrijf het vaccin daadwerkelijk te kunnen inzetten.

LEES OOK: LUMC moet met crowdfundactie geld ophalen voor onderzoek naar coronavaccin: ‘Heel raar’

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier