main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
1 april 2020 — 14:01

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De toename is lager dan dinsdag. Toen meldde het instituut 175 sterfgevallen, het hoogste aantal tot dan toe sinds het begin van de uitbraak. Het aantal meldingen staat overigens niet gelijk aan het aantal overledenen in de laatste 24 uur. Als mensen overlijden aan Covid-19, wordt dat vaak pas een of meerdere dagen later door de GGD doorgegeven aan het RIVM.

Minder meldingen ziekenhuisopnamen

Het aantal nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen is met 447 ook lager dan dinsdag, toen 722 meldingen binnenkwamen. Ook bij dit getal ligt de registratie vaak enkele dagen achter op de werkelijke situatie.

Veruit de meeste overleden patiënten zijn ouder dan 70 jaar. Tot nog toe zijn twee mensen onder de 50 jaar gestorven aan het coronavirus. Beiden leden aan ernstige onderliggende gezondheidsproblemen, aldus het RIVM.

‘Noord-Brabant over piek heen’

De trends in de opnames per provincie zijn onveranderd ten opzichte van gisteren. Noord-Brabant lijkt over de piek van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames heen te zijn.

In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg is dit nog niet zichtbaar. In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland is het aantal ziekenhuisopnames stabiel laag.

LEES OOK: Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

Zeker 1106 coronapatiënten op intensive care

Op de intensivecareafdelingen van ziekenhuizen lagen voor zover bekend op woensdag zeker 1106 coronapatiënten. Bij nog eens 45 ic-patiënten wordt Covid-19 vermoed, maar is de besmetting nog niet met een test vastgesteld. Ziekenhuizen geven ic-opnames door aan de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). Omdat zij het erg druk hebben, zijn de cijfers mogelijk onvolledig.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei dinsdagavond dat de ic-capaciteit al is opgeschroefd naar 1900 bedden, waarvan er zo’n 500 voor niet-coronapatiënten zijn gereserveerd. Zondag moet het totale aantal verder zijn toegenomen tot 2400.

Niet iedere besmetting wordt opgemerkt

Een andere belangrijke kanttekening bij de cijfers is dat lang niet iedere besmetting wordt opgemerkt. Mensen die zonder te zijn getest aan het virus bezwijken aan een longontsteking, blijven onzichtbaar in de statistieken.

Overzicht aantallen

  • Het totaal aantal positief geteste patiënten: 13.614 (+1019)
  • Het totaal aantal gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis: 5159 (+447)
  • Het totaal aantal gemelde overleden patiënten: 1173 (+134)

Tot nog toe zijn op 28 maart de meeste mensen overleden (132), zo blijkt uit de onderliggende cijfers van het RIVM. Het hoogste aantal ziekenhuisopnames op één dag was vooralsnog op 24 maart, toen 517 patiënten binnenkwamen. In totaal hebben al meer dan vijfduizend Nederlanders met het coronavirus in het ziekenhuis gelegen.

LEES OOK: Is het dagelijks delen van coronacijfers door RIVM wel een goed idee?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer