main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Foto: ANP
1 april 2020 — 14:01

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De toename is lager dan dinsdag. Toen meldde het instituut 175 sterfgevallen, het hoogste aantal tot dan toe sinds het begin van de uitbraak. Het aantal meldingen staat overigens niet gelijk aan het aantal overledenen in de laatste 24 uur. Als mensen overlijden aan Covid-19, wordt dat vaak pas een of meerdere dagen later door de GGD doorgegeven aan het RIVM.

Minder meldingen ziekenhuisopnamen

Het aantal nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen is met 447 ook lager dan dinsdag, toen 722 meldingen binnenkwamen. Ook bij dit getal ligt de registratie vaak enkele dagen achter op de werkelijke situatie.

Veruit de meeste overleden patiënten zijn ouder dan 70 jaar. Tot nog toe zijn twee mensen onder de 50 jaar gestorven aan het coronavirus. Beiden leden aan ernstige onderliggende gezondheidsproblemen, aldus het RIVM.

‘Noord-Brabant over piek heen’

De trends in de opnames per provincie zijn onveranderd ten opzichte van gisteren. Noord-Brabant lijkt over de piek van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames heen te zijn.

In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg is dit nog niet zichtbaar. In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland is het aantal ziekenhuisopnames stabiel laag.

LEES OOK: Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

Zeker 1106 coronapatiënten op intensive care

Op de intensivecareafdelingen van ziekenhuizen lagen voor zover bekend op woensdag zeker 1106 coronapatiënten. Bij nog eens 45 ic-patiënten wordt Covid-19 vermoed, maar is de besmetting nog niet met een test vastgesteld. Ziekenhuizen geven ic-opnames door aan de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). Omdat zij het erg druk hebben, zijn de cijfers mogelijk onvolledig.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei dinsdagavond dat de ic-capaciteit al is opgeschroefd naar 1900 bedden, waarvan er zo’n 500 voor niet-coronapatiënten zijn gereserveerd. Zondag moet het totale aantal verder zijn toegenomen tot 2400.

Niet iedere besmetting wordt opgemerkt

Een andere belangrijke kanttekening bij de cijfers is dat lang niet iedere besmetting wordt opgemerkt. Mensen die zonder te zijn getest aan het virus bezwijken aan een longontsteking, blijven onzichtbaar in de statistieken.

Overzicht aantallen

  • Het totaal aantal positief geteste patiënten: 13.614 (+1019)
  • Het totaal aantal gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis: 5159 (+447)
  • Het totaal aantal gemelde overleden patiënten: 1173 (+134)

Tot nog toe zijn op 28 maart de meeste mensen overleden (132), zo blijkt uit de onderliggende cijfers van het RIVM. Het hoogste aantal ziekenhuisopnames op één dag was vooralsnog op 24 maart, toen 517 patiënten binnenkwamen. In totaal hebben al meer dan vijfduizend Nederlanders met het coronavirus in het ziekenhuis gelegen.

LEES OOK: Is het dagelijks delen van coronacijfers door RIVM wel een goed idee?

Door: Bert van Doorn

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier