Italiaanse politici en bestuurders woedend op Nederland: ‘Gebrek aan ethiek en solidariteit’
Italiaanse politici en bestuurders zijn woedend op Nederland. Samen met de Zuid-Europese landen Spanje en Portugal wil Italië dat het noorden van Europa hen financieel tegemoet gaat komen in deze coronatijd. Nederland is hier tegen. In de Duitse krant Frankfurter Algemene Zeitung (FAZ) doet Europarlementariër Carlo Calenda in een advertentie een oproep: 'Wees geen Nederland'.
De Zuid-Europese landen vragen om eurobonds, een soort Europees schuldpapier waardoor alle Europese landen de schulden dragen van het coronaprobleem. Nederland voert een groep landen aan die daar tegen is en dat levert Italiaanse kritiek op.
'Nederland heeft gebrek aan ethiek en solidariteit'
"Nederland is het land dat sinds jaren met zijn fiscaal beleid belastinginningen van de belangrijkste Europese landen ontneemt", zo schrijft Calenda. "Het zijn onze openbare begrotingen en de sociaal zwakkeren in onze landen die daarvoor de prijs moeten betalen. De Nederlandse houding is in alle opzichten een voorbeeld van gebrek aan ethiek en solidariteit.”
Today’s Frankfurter Allgemeine Zeitung : Italian MEP, regional leaders and mayors advocate for #eurobonds. In 1953 Germany’s debt was cut in half by 21 countries. pic.twitter.com/LkZ28WkJL8
— Janne Leino 🇪🇺 (@JaLeino) March 31, 2020
Volgens rechtsgeleerde Afshin Ellian zit het probleem in de verschillen tussen het kapitalistische noorden van Europa en het katholieke zuiden. Dat zei hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"We hebben twee verschillende leefwijzen. In het noorden betalen we veel belastingen en moeten we langer werken, in het zuiden werkt het anders. Italië was voor de coronacrisis al in de problemen en in 2008 heeft Nederland onderhandeld met Spanje, Griekenland en Italië dat ze maatregelen moesten nemen. Spanje heeft dit gedaan, maar in landen als Italië is dit heel ingewikkeld. Daar zijn linkse populisten gekozen die alleen maar uitkeringen geven en verhogen."
'Italiaans wangedrag'
Ellian vraagt zich af van welke schulden Nederland eigenaar wordt, mocht het akkoord gaan met eurobonds. "De Italianen koppelen het financiële probleem wat ze voor de coronacrisis hadden aan corona, maken er een pakketje van en geven dat aan het Europees parlement: koop het maar. Van welke schulden worden we dan eigenaar? Van het wangedrag van de Italiaanse politieke partijen of corona?"
Mark Rutte liet eerder bij een EU-top weten dat hij maatregelen wil zien van zwaar getroffen Zuid-Europese landen om de economie op orde te krijgen na de crisis.
LEES OOK: Wereldgezondheidsorganisatie ziet bemoedigende signalen in Italië