Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Deze ondernemers rekenden op honderden toeristen, maar door corona komt niemand: ‘Alles valt weg’

Redactie

Ondernemers Ruud Vlasman en Katja Huizinga vervoeren met hun tourbedrijf normaal gesproken toeristen. Vorig jaar konden zij het werk nauwelijks aan, maar door de coronacrisis lijken zij dit jaar het tegenovergestelde te krijgen: er komt niemand. Dat is te zien in het programma Stand van Nederland, waarin de komende weken ondernemers tijdens de coronacrisis worden gevolgd.

"Normaal rond deze tijd heb je elke ochtend een volle mailbox, maar nu zit de mailbox vol met opzeggingen", schetst Vlasman. Hij en zijn kompaan Huizinga profiteren elk jaar van de miljoenen toeristen die ons land komen bezoeken. Het bedrijf uit Amsterdam brengt die toeristen overal heen.

"Vorig jaar konden we het werk amper aan. We hebben er een nieuwe bus bij, zodat we meer kunnen", zegt Huizinga. Die bus hadden ze deze maanden goed kunnen gebruiken, zegt Vlasman. "We zouden een heel druk seizoen krijgen, zo zag het ernaar uit."

Coronavirus slaat toe bij ondernemers

De uitbraak van het coronavirus veranderde echter alles voor de twee ondernemers. Vliegtuigen blijven in alle landen aan de grond en dus is de massale toestroom van toeristen opgedroogd. "Dan valt in één keer al het werk weg", zegt Vlasman. "De hele sector is helemaal stilgevallen."

LEES OOK: Topdrukte in de uitvaartbranche door coronacrisis: ‘We zijn harder aan het werk voor veel minder omzet’

Vlasman en Huizinga moeten zichzelf nu zien te redden in deze crisistijd. De beide ondernemers verwachten niet meteen in financiële problemen te komen. "Een maand of twee, drie kunnen we het uithouden", verwacht Huizinga. "Het ligt eraan wat de overheid doet."

Huis kwijt

De onzekerheid over hoelang de coronacrisis nog gaat duren, zorgt wel voor angst. "Ik vind het wel angstig dat je echt failliet kan gaan of je huis kwijt kan raken", zegt Huizinga. "Maar het is ook juist belangrijk om het luchtig te houden. Je kan er toch geen moer aan veranderen."

LEES OOK: Rozenkweker raakt rozen aan de straatstenen niet kwijt: ‘Elke dag 50.000 euro verlies’

Ook Vlasman houdt niet van doemdenken. Hij plaatst zijn situatie in perspectief. "Alle mensen die ziek zijn is het eerste waar iets voor geregeld moet worden. Het zakelijke is allemaal relatief. In het ergste geval kan ik die bus niet meer betalen. Het is nu gewoon wachten op nieuwe klanten. Zodra het reizen weer gaat beginnen, pikken wij de draad zo weer op."

Stand van Nederland volgt de komende tijd ondernemers die zijn getroffen door de coronacrisis. Hoe proberen zij het hoofd boven water te houden in crisistijd? Kijk de nieuwste aflevering nu terug via NPO Start!

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau