main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 28 maart 2020 — 17:28

Nederland moet veel meer testen op coronavirus: ‘Anders verlies je grip op situatie’

Er zouden in Nederland veel meer mensen moeten worden getest op het coronavirus, ook mensen die het virus al hebben gehad en zijn genezen. Op die manier komt namelijk belangrijke informatie beschikbaar over de verspreiding van het virus in ons land. Deze oproep doen Guus Vaassen en Ben van der Zeijst van de COVID 19-datacoalitie in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Aan het prille begin van de corona-uitbraak werd naast de veronderstelde patiënt ook zijn of haar familie getest op de mogelijke aanwezigheid van het virus. Nadat het coronavirus zich echter steeds sneller verspreidde, hield dat op. Er moesten teveel mensen getest worden: onbegonnen werk.

Er wordt nu wereldwijd hard gewerkt om meer testmateriaal beschikbaar te krijgen. En zodra dat hier in Nederland is, moet er weer flink getest gaan worden, vindt hoogleraar Ben van der Zeijst van het LUMC in Leiden. “Zodra je niet meer kunt testen, verlies je de grip op de situatie. Dan weet je niet meer wat er aan het gebeuren is. Door grootschalig testen, kun je de uitbraak onder controle brengen.”

Eenvoudige test

Samen met Guus Vaassen van de COVID 19-datacoalitie ziet Van der Zeijst een rol voor huisartsen weggelegd bij het testen van met name oud-coronapatiënten. “Daar is een hele eenvoudige test voor: een druppeltje bloed geven en na vijftien minuten heb je resultaat”, legt Van der Zeijst uit.

LEES OOK: Zelftesten voor coronavirus te koop: ‘Ik zou er niet aan beginnen’

Op die manier komt er volgens de COVID 19-datacoalitie meteen een hoop informatie beschikbaar. Van der Zeijst: “Voor het individu is het belangrijk om te weten waar ze aan toe zijn en je kunt hen vragen met wie ze in contact zijn geweest. Op die manier kun je mensen opsporen die ook besmet zouden kunnen zijn. Je krijgt zo inzicht in de populatie van het virus.”

Risicopatiënten coronavirus

Het gebruik van informatie van huisartsen is volgens de twee initiatiefnemers belangrijk, omdat je kunt zien welke mensen zich recent of langer geleden met potentiële coronaklachten hebben gemeld. Zij zouden vervolgens kunnen worden getest, waardoor je bijvoorbeeld meer informatie over opgebouwde antistoffen kunt krijgen van mensen die van het virus zijn genezen.

LEES OOK: ‘Tekort aan coronatests in Nederland, Zwitserse farmaceut weigert recept vrij te geven’

“Heel veel testen die nu beschikbaar komen, zijn vooral gericht op ziekenhuizen”, zegt Vaassen. “Maar het is belangrijk dat ook voor huisartsen voldoende testen beschikbaar komen. De vraag is hoe we data kunnen inzetten om huisartsen informatie terug te geven over waar risicopatiënten zitten. En als iemand positief is getest, kun je ervoor zorgen dat de familie daaromheen ook geïsoleerd wordt en niet iedereen rond blijft lopen.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Verkiezingsuitslag bevestigd: PVV grootste in Kamer, D66 loopt 10e zetel op haar naar mis

De PVV wordt inderdaad de grootste fractie in de nieuwe Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders krijgt 37 zetels. Daarna volgen GroenLinks-PvdA met 25…

Lees meer

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer