main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zaterdag - 28 maart 2020 — 17:28

Nederland moet veel meer testen op coronavirus: ‘Anders verlies je grip op situatie’

Er zouden in Nederland veel meer mensen moeten worden getest op het coronavirus, ook mensen die het virus al hebben gehad en zijn genezen. Op die manier komt namelijk belangrijke informatie beschikbaar over de verspreiding van het virus in ons land. Deze oproep doen Guus Vaassen en Ben van der Zeijst van de COVID 19-datacoalitie in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Aan het prille begin van de corona-uitbraak werd naast de veronderstelde patiënt ook zijn of haar familie getest op de mogelijke aanwezigheid van het virus. Nadat het coronavirus zich echter steeds sneller verspreidde, hield dat op. Er moesten teveel mensen getest worden: onbegonnen werk.

Er wordt nu wereldwijd hard gewerkt om meer testmateriaal beschikbaar te krijgen. En zodra dat hier in Nederland is, moet er weer flink getest gaan worden, vindt hoogleraar Ben van der Zeijst van het LUMC in Leiden. “Zodra je niet meer kunt testen, verlies je de grip op de situatie. Dan weet je niet meer wat er aan het gebeuren is. Door grootschalig testen, kun je de uitbraak onder controle brengen.”

Eenvoudige test

Samen met Guus Vaassen van de COVID 19-datacoalitie ziet Van der Zeijst een rol voor huisartsen weggelegd bij het testen van met name oud-coronapatiënten. “Daar is een hele eenvoudige test voor: een druppeltje bloed geven en na vijftien minuten heb je resultaat”, legt Van der Zeijst uit.

LEES OOK: Zelftesten voor coronavirus te koop: ‘Ik zou er niet aan beginnen’

Op die manier komt er volgens de COVID 19-datacoalitie meteen een hoop informatie beschikbaar. Van der Zeijst: “Voor het individu is het belangrijk om te weten waar ze aan toe zijn en je kunt hen vragen met wie ze in contact zijn geweest. Op die manier kun je mensen opsporen die ook besmet zouden kunnen zijn. Je krijgt zo inzicht in de populatie van het virus.”

Risicopatiënten coronavirus

Het gebruik van informatie van huisartsen is volgens de twee initiatiefnemers belangrijk, omdat je kunt zien welke mensen zich recent of langer geleden met potentiële coronaklachten hebben gemeld. Zij zouden vervolgens kunnen worden getest, waardoor je bijvoorbeeld meer informatie over opgebouwde antistoffen kunt krijgen van mensen die van het virus zijn genezen.

LEES OOK: ‘Tekort aan coronatests in Nederland, Zwitserse farmaceut weigert recept vrij te geven’

“Heel veel testen die nu beschikbaar komen, zijn vooral gericht op ziekenhuizen”, zegt Vaassen. “Maar het is belangrijk dat ook voor huisartsen voldoende testen beschikbaar komen. De vraag is hoe we data kunnen inzetten om huisartsen informatie terug te geven over waar risicopatiënten zitten. En als iemand positief is getest, kun je ervoor zorgen dat de familie daaromheen ook geïsoleerd wordt en niet iedereen rond blijft lopen.”

Door: Mark Broersma

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier