main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zaterdag - 28 maart 2020 — 17:28

Nederland moet veel meer testen op coronavirus: ‘Anders verlies je grip op situatie’

Er zouden in Nederland veel meer mensen moeten worden getest op het coronavirus, ook mensen die het virus al hebben gehad en zijn genezen. Op die manier komt namelijk belangrijke informatie beschikbaar over de verspreiding van het virus in ons land. Deze oproep doen Guus Vaassen en Ben van der Zeijst van de COVID 19-datacoalitie in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Aan het prille begin van de corona-uitbraak werd naast de veronderstelde patiënt ook zijn of haar familie getest op de mogelijke aanwezigheid van het virus. Nadat het coronavirus zich echter steeds sneller verspreidde, hield dat op. Er moesten teveel mensen getest worden: onbegonnen werk.

Er wordt nu wereldwijd hard gewerkt om meer testmateriaal beschikbaar te krijgen. En zodra dat hier in Nederland is, moet er weer flink getest gaan worden, vindt hoogleraar Ben van der Zeijst van het LUMC in Leiden. “Zodra je niet meer kunt testen, verlies je de grip op de situatie. Dan weet je niet meer wat er aan het gebeuren is. Door grootschalig testen, kun je de uitbraak onder controle brengen.”

Eenvoudige test

Samen met Guus Vaassen van de COVID 19-datacoalitie ziet Van der Zeijst een rol voor huisartsen weggelegd bij het testen van met name oud-coronapatiënten. “Daar is een hele eenvoudige test voor: een druppeltje bloed geven en na vijftien minuten heb je resultaat”, legt Van der Zeijst uit.

LEES OOK: Zelftesten voor coronavirus te koop: ‘Ik zou er niet aan beginnen’

Op die manier komt er volgens de COVID 19-datacoalitie meteen een hoop informatie beschikbaar. Van der Zeijst: “Voor het individu is het belangrijk om te weten waar ze aan toe zijn en je kunt hen vragen met wie ze in contact zijn geweest. Op die manier kun je mensen opsporen die ook besmet zouden kunnen zijn. Je krijgt zo inzicht in de populatie van het virus.”

Risicopatiënten coronavirus

Het gebruik van informatie van huisartsen is volgens de twee initiatiefnemers belangrijk, omdat je kunt zien welke mensen zich recent of langer geleden met potentiële coronaklachten hebben gemeld. Zij zouden vervolgens kunnen worden getest, waardoor je bijvoorbeeld meer informatie over opgebouwde antistoffen kunt krijgen van mensen die van het virus zijn genezen.

LEES OOK: ‘Tekort aan coronatests in Nederland, Zwitserse farmaceut weigert recept vrij te geven’

“Heel veel testen die nu beschikbaar komen, zijn vooral gericht op ziekenhuizen”, zegt Vaassen. “Maar het is belangrijk dat ook voor huisartsen voldoende testen beschikbaar komen. De vraag is hoe we data kunnen inzetten om huisartsen informatie terug te geven over waar risicopatiënten zitten. En als iemand positief is getest, kun je ervoor zorgen dat de familie daaromheen ook geïsoleerd wordt en niet iedereen rond blijft lopen.”

Door: Mark Broersma

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Nieuwe aflevering Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg, zo blijkt uit een bijzonder onderzoek van politie en Justitie. Wie zaten hierachter? Kijk dinsdag naar een nieuwe aflevering van Misdaadcollege.

Dinsdag om 21:25 op
Aantal coronapatiënten op ic gelijk gebleven

Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op een intensive care, is niet gedaald of gestegen. Het zijn er 223, evenveel als op zondag, aldus het…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 8 naar 5830, 8 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus. Dat is het laagste…

Lees meer

Jonge ondernemers grijpen hun kans tijdens de coronacrisis: webshops in trek

Het totale aantal startende ondernemers is sinds de coronacrisis gedaald, maar jongeren zijn de afgelopen twee maanden juist meer bedrijven begonnen dan dezelfde periode vorig…

Lees meer

Jongens van 14 en 16 jaar verdacht van gewapende woningoverval

Twee jongens van 14 en 16 jaar worden ervan verdacht zaterdag een gewapende overval op een woning in Hoorn te hebben gepleegd. De tieners bedreigden…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier