main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Hugo de Jonge (l) en Mark Rutte (r( tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Foto: ANP
26 maart 2020 — 14:58

Minister De Jonge: volgende week 1600 ic-bedden beschikbaar

Volgende week is het aantal ic-bedden in de Nederlandse ziekenhuizen opgehoogd tot ongeveer 1600 ic-bedden, waarvan twee derde bedoeld is om het toenemende aantal ernstig zieke coronapatiënten te behandelen. Dat zou genoeg zijn om de toestroom op te vangen waarmee het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) rekening houdt.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakte dat bekend in de Tweede Kamer. Veel partijen ergerden zich eraan dat de minister geen garanties kon geven over het aantal begin april.

Na overleg met minister Martin van Rijn (Medische Zorg) en de zorgsector kwam er tijdens het coronadebat toch duidelijkheid. Van de ruim 1600 ic-bedden zijn er 1036 gereserveerd voor coronagevallen en de overige 575 voor reguliere zware zorg, zei De Jonge.

Aantal ic-bedden wordt met spoed verhoogd

Het kabinet is met spoed het aantal ic-bedden aan het verhogen in verband met de coronacrisis. Het RIVM houdt er rekening mee dat rond 1 april meer dan duizend coronapatiënten er zo slecht aan toe zijn dat ze ic-zorg nodig hebben. Het instituut hoopt wel dat de maatregelen die zijn afgekondigd om de verspreiding van het virus tegen te gaan vruchten afwerpen en de druk op de ic’s verminderen.

Op dit moment liggen er zeker 659 coronapatiënten op de intensive care, maar dat aantal neemt iedere dag toe. De vereniging van ic-artsen houdt het hart vast, maar bevestigde tijdens het Kamerdebat dat “per 1 april opgeschakeld kan worden naar 1600 ic-bedden”, zei De Jonge. “De inspectie ziet daarop toe.”

Beademingsapparaten besteld

Ziekenhuizen richten onder meer operatiekamers in om ic-patiënten te verplegen. Mochten er nog meer ic-bedden nodig blijken, dan zijn er bijvoorbeeld eerst meer beademingsapparaten nodig. Die zijn besteld, maar de aanvoer verloopt moeizaam.

LEES OOK: Henk Krol vreest leeftijdsdiscriminatie op intensive care als coronavirus uit de hand loopt: ‘Mensen zijn ziedend’

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer