main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 15 maart 2020 — 12:55

Henk Krol vreest leeftijdsdiscriminatie op intensive care als coronavirus uit de hand loopt: ‘Mensen zijn ziedend’

Als ziekenhuizen de toestroom van coronapatiënten niet meer aankunnen en harde keuzes moeten maken wie mag blijven leven, triage, dan zijn mensen boven de tachtig jaar een categorie die dan misschien niet meer wordt behandeld. Partijleider Henk Krol van 50Plus waarschuwt in WNL Op Zondag voor mogelijke leeftijdsdiscriminatie. “Als je strikt een leeftijd hanteert, slaat het nergens op.”

Krol zou graag zien dat de Tweede Kamer een regeling treft om leeftijdsdiscriminatie tegen te gaan. “De ene tachtigjarige is de andere niet. Er zijn die tachtigjarigen die zijn fit zijn en marathons lopen en er zijn vijftigjarigen die slecht met hun gezondheid omgaan.”

De beslissing moet volgens de partijleider van 50Plus door de arts worden gemaakt. “Die heeft er verstand van. Maar een leeftijd noemen vind ik levensgevaarlijk. Kijk naar de conditie van mensen, kijk wie het meeste overlevingskans heeft en wie het hardste hulp nodig heeft. Op het moment dat je daar een leeftijd aan vastplakt, ben je op de verkeerde weg. Dat merkten wij ook want mensen waren hier ziedend over.”

LEES OOK: Vrees voor overvolle ziekenhuizen in Brabant vanwege coronavirus: ‘Je kan niets uitsluiten’

‘Waarmee dienen wij de mensheid het beste?’

Dit vraagstuk speelt zich af op het gebied van de oorlogsgeneeskunde, stelt arts-microbioloog Marc Bonten van UMC Utrecht in WNL Op Zondag. “Dan moeten er afwegingen worden gemaakt. Waarmee dienen wij de mensheid het beste? Dan gaan aspecten meespelen als wie de grootste kans heeft om een opname op de intensive care te overleven.”

Zo is de kans dat iemand die heel erg oud is met veel ziektes overleeft een stuk kleiner dan iemand van 25 jaar oud, stelt Bonten. “Maar het is aan de artsen om te kijken wie de meeste kans heeft om te overleven. Ik ben niet bang dat alleen naar leeftijd wordt gekeken, maar het is wel één van de dingen die meespeelt.”

‘Bekijk de situatie en baseer daar je oordeel op’

Henk Krol vindt het goed dat de discussie nu al wordt gevoerd. “Toch denk ik dat het verstandig is om bij elke ziekenhuisopname een intakegesprek te houden. Bekijk hoe de situatie van iemand is en baseer daar je oordeel op. Oordelen laat ik graag aan de artsen over. Maar voorlichting is ook belangrijk. Leg uit hoe het gaat.”

LEES OOK: 8 feiten en fabels over het coronavirus: ‘Paniek zorgt voor meer schade dan het virus’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau

Met het lange paasweekend dat binnenkort voor de deur staat, barst ook het festivalseizoen in ons land weer los. Het is geen geheim dat bezoekers nogal eens onder invloed zijn van drugs. Uit een enquête van Het Misdaadbureau onder bijna 300 studenten blijkt dat 4 op de 10 vaak of zelfs altijd drugs gebruikt op een festival, ruim 70 procent heeft er op z’n minst mee geëxperimenteerd. Ze smokkelen het naar binnen in onderbroeken, bh’s of sokken. Slechts 6 procent geeft aan de drugs vooraf altijd te laten testen.

 

In Het Misdaadbureau is vrijdagavond Françoise Pelle te gast, zij verloor haar 24-jarige zoon Tim die verslaafd was aan drugs. Ook spreekt presentator Maaike Timmerman met Frank Planten, hij leert MBO-docenten hoe zij signalen van ondermijning, bijvoorbeeld het dealen van drugs, herkennen.
Vrijdagavond vanaf 19.00 tot 20.00
Tekort diabetesmedicijn Ozempic neemt toe: mensen gebruiken het afslankmiddel

Er heerst een tekort aan Ozempic, een medicijn voor diabetespatiënten. Het medicijn wordt ook gebruikt buiten de officiële indicatie ontdekte het College ter Beoordeling van…

Lees meer

Man uit Apeldoorn schiet met vuurwapen op Apache-helikopter

Een man uit Apeldoorn wordt ervan verdacht donderdagochtend met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter te hebben geschoten. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee, die de verdachte…

Lees meer

Kan Brabant nog groeien? Stroomnet binnenkort weer vol

Bedrijven in Brabant moeten er rekening mee houden dat ze pas over een aantal jaar in aanmerking komen voor een nieuwe of zwaardere stroomaansluiting. Het…

Lees meer

Brussel waarschuwt kabinet: houd vaart met stikstofaanpak

Nederland moet vaart blijven maken met de stikstofaanpak. Daarvoor waarschuwt de Europese Commissie in een brief aan natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal, zo…

Lees meer

Kanker speelt mogelijk een rol bij jonge mensen die een beroerte krijgen

De aanwezigheid van kankercellen spelen mogelijk een rol bij jonge mensen die een beroerte krijgen. Dat stellen onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen. Per jaar…

Lees meer

Eurostat: EU-bevolking daalt 6 procent in 2100, Nederland groeit

Het aantal inwoners van de Europese Unie zal aan het eind van deze eeuw met 27,3 miljoen zijn afgenomen ten opzichte van 1 januari 2022,…

Lees meer

Pakje sigaretten gaat vanaf zaterdag zo’n 9 euro kosten

De accijns op tabak gaat zaterdag 1 april met 1,22 euro omhoog. Voor een pakje sigaretten van twintig stuks moet dan gemiddeld 9 euro worden…

Lees meer

Koningin Máxima mee met blusoefening van Defensie: ‘Fantastisch en heel bijzonder’

“Fantastisch, heel bijzonder om mee te maken”, reageerde koningin Máxima donderdag bij terugkomst op vliegbasis Gilze-Rijen. De koningin was even daarvoor een klein uur meegevlogen…

Lees meer

Van der Burg: opvangplekken asielzoekers na 1 juli nog niet rond

De opvang van nieuwe asielzoekers is in de periode na 1 juli nog niet rond. Tot die tijd zouden er geen opvangproblemen moeten zijn als…

Lees meer

Klimaatactievoerders blijven in hal Amsterdamse stadhuis zitten

Enkele actievoerders van Extinction Rebellion hebben zich donderdag vastgemaakt aan fietsen in de hal van het stadhuis in Amsterdam. Eerder op de dag verstoorden activisten…

Lees meer

Aantal ziekenhuisbehandelingen naar niveau van voor corona

Het aantal ziekenhuisbehandelingen ligt weer op het niveau van voor de coronapandemie, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hoe het staat met het aantal mensen dat…

Lees meer

Wereldwijd datalek groter dan gedacht: ‘Niet eerder voorgekomen’

Het datalek bij softwareleverancier Nebu, waardoor veel marketingbureaus zijn getroffen, is “wereldwijd uniek en niet eerder voorgekomen”. Dat zegt Wim van Slooten, de directeur van…

Lees meer

Pgb-zorgverlener kan voortaan aanspraak maken op WW-uitkering

Een vrouw die betaald werd vanuit het persoonsgebonden budget (pgb) voor het verrichten van huishoudelijke hulp, maar minder dan vier dagen per week werkte, is…

Lees meer