main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 15 maart 2020 — 12:55

Henk Krol vreest leeftijdsdiscriminatie op intensive care als coronavirus uit de hand loopt: ‘Mensen zijn ziedend’

Als ziekenhuizen de toestroom van coronapatiënten niet meer aankunnen en harde keuzes moeten maken wie mag blijven leven, triage, dan zijn mensen boven de tachtig jaar een categorie die dan misschien niet meer wordt behandeld. Partijleider Henk Krol van 50Plus waarschuwt in WNL Op Zondag voor mogelijke leeftijdsdiscriminatie. “Als je strikt een leeftijd hanteert, slaat het nergens op.”

Krol zou graag zien dat de Tweede Kamer een regeling treft om leeftijdsdiscriminatie tegen te gaan. “De ene tachtigjarige is de andere niet. Er zijn die tachtigjarigen die zijn fit zijn en marathons lopen en er zijn vijftigjarigen die slecht met hun gezondheid omgaan.”

De beslissing moet volgens de partijleider van 50Plus door de arts worden gemaakt. “Die heeft er verstand van. Maar een leeftijd noemen vind ik levensgevaarlijk. Kijk naar de conditie van mensen, kijk wie het meeste overlevingskans heeft en wie het hardste hulp nodig heeft. Op het moment dat je daar een leeftijd aan vastplakt, ben je op de verkeerde weg. Dat merkten wij ook want mensen waren hier ziedend over.”

LEES OOK: Vrees voor overvolle ziekenhuizen in Brabant vanwege coronavirus: ‘Je kan niets uitsluiten’

‘Waarmee dienen wij de mensheid het beste?’

Dit vraagstuk speelt zich af op het gebied van de oorlogsgeneeskunde, stelt arts-microbioloog Marc Bonten van UMC Utrecht in WNL Op Zondag. “Dan moeten er afwegingen worden gemaakt. Waarmee dienen wij de mensheid het beste? Dan gaan aspecten meespelen als wie de grootste kans heeft om een opname op de intensive care te overleven.”

Zo is de kans dat iemand die heel erg oud is met veel ziektes overleeft een stuk kleiner dan iemand van 25 jaar oud, stelt Bonten. “Maar het is aan de artsen om te kijken wie de meeste kans heeft om te overleven. Ik ben niet bang dat alleen naar leeftijd wordt gekeken, maar het is wel één van de dingen die meespeelt.”

‘Bekijk de situatie en baseer daar je oordeel op’

Henk Krol vindt het goed dat de discussie nu al wordt gevoerd. “Toch denk ik dat het verstandig is om bij elke ziekenhuisopname een intakegesprek te houden. Bekijk hoe de situatie van iemand is en baseer daar je oordeel op. Oordelen laat ik graag aan de artsen over. Maar voorlichting is ook belangrijk. Leg uit hoe het gaat.”

LEES OOK: 8 feiten en fabels over het coronavirus: ‘Paniek zorgt voor meer schade dan het virus’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer