main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 maart 2020 — 13:16

Grote zorgen om stilliggende reguliere zorg in tijden van coronacrisis

Vanwege de coronacrisis ligt veel reguliere zorg in Nederland stil. Dat schrijft journalist Anna Dijkman woensdag in het Financieel Dagblad. De zorg hoopt daardoor op en dat leidt tot grote wachtlijsten.

Om capaciteit vrij te maken voor de coronazorg, worden in ziekenhuizen veel operaties afgezegd. “Dat is de planbare zorg. Dat kan gaan van knieoperatie tot controles van mensen. Dingen die niet heel acuut zijn en die niet nu gedaan moeten worden. Dat is heel begrijpelijk, en moet ook om ruimte te maken voor coronapatiënten”, zegt Dijkman in Goedemorgen Nederland.

Ook zijn patiënten zelf bang om naar het ziekenhuis te gaan. Dijkman: “Om risico van besmettingen te voorkomen, wordt patiëntencontact verminderd. En patiënten zeggen ook zelf hun afspraken af, uit angst om besmet te raken. Het hangt af per sector van de zorg of dat erg speelt. Bij tandartsen ligt het bijna helemaal stil, maar dus ook de planbare zorg in ziekenhuizen ligt voor een groot deel stil. Hoe langer dat duurt, hoe groter de gevolgen zullen zijn.”

Grote zorgen om belangrijke ingrepen

Onder planbare zorg vallen ook belangrijke medische ingrepen als chemotherapie en ivf. Nu die zorg stilligt, zijn volgens Dijkman de zorgen groot. “Hoe lang gaat dit duren? Als dit drie weken stilligt, is het niet meteen een enorm probleem. Maar als dat langer gaat duren wel. Je krijgt ook een stuwmeer aan zorg, die niet gegeven wordt maar wel gegeven moet worden. Dat geeft wachtlijsten. Hoe gaan we dat straks wegwerken?”

Operaties die nu vallen onder planbare zorg, kunnen over enkele weken wél acuut zijn geworden, waarschuwt de FD-journalist. Ook heeft het uitstellen van operaties mogelijk gevolgen voor de psychische situatie van de patiënt. “Als je op de planning staat voor een operatie, en die wordt afgezegd, en je weet niet wanneer die wordt gedaan, kan ik me voorstellen dat mensen zich zorgen gaan maken.”

Dijkman: “Dit coronavirus zal nog wel een tijdje bij ons zijn. We moeten kijken hoe we het verder gaan doen de komende tijd, als de ergste piek een beetje onder controle is.

Gescheiden zorg

Volgens Dijkman zijn er verschillende opties om de ‘gewone’ zorg en coronazorg te scheiden. “Ik verwacht dat digitale zorg echt een grote vlucht gaan nemen. Ziekenhuiszorg, bijvoorbeeld poliklinische zorg waar je niet iemand hoeft te onderzoeken, kan via videobellen.” Dijkman denkt ook aan het scheiden van zorg. “Het klikt misschien raar, maar het inrichten van corona- en niet corona-instellingen. Om de zorg gescheiden te houden. Om op die manier de normale zorg wel doorgang te kunt laten vinden.”

Aan de digitale zorg zitten haken en ogen. Dijkman: “Er wordt al jaren gesproken over e-health. Er zijn een paar dingen. Het moet betaald kunnen worden. Je ziet dat door zorgverzekeraars snel maatregelen worden genomen om dat te kunnen vergoeden. En dan heb je nog kwetsbare groepen, ouderen bijvoorbeeld, die hebben niet allemaal goede digitale vaardigheden. Daar zijn nu ook zorgen over. Die mensen moeten we goed in kaart hebben.”

LEES OOK: Wanneer merken we de effecten van coronamaatregelen?

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer